Onshore windturbine van Siemens Gamesa in Noors onshore windpark verliest rotorblad

| 23 april 2024

Op 10 april j.l. is in het Noorse Odal Windpark een rotorblad afgebroken van een onshore windturbine van Siemens Gamesa. Het gaat om een windturbine van het 4.X platform, een SG4.8-145.

 De windturbine met afgebroken rotorblad. Bron: Odalvind.no

Dit windturbinetype heeft een 4,8 MW vermogen, 145 m rotordiameter en 144 m ashoogte. Het rotorblad van 70 m lengte heeft een gewicht van 22 ton. Toen het incident gebeurde waren geen mensen in de omgeving van de windturbine aanwezig.

Eerder – in maart j.l. – werden al tekenen van fabricagefouten aan de rotorbladen bij 15 van de in totaal 34 windturbines van het Odal Windpark vastgesteld. Toen werden deze 15 windturbines stil gezet voor nader onderzoek.

Problemen met de Siemens Gamesa windturbines van de 4.X en 5.X platform zijn niet nieuw. In Brazilië heeft in het windpark Santo Agostinho een Siemens Gamesa windturbine van de 5.X platform, een SG 5,8-170, in juli 2023 een rotor met een lengte van 80 m verloren. Siemens Gamesa kwam na onderzoek tot de conclusie dat 15 tot 30% van de geplaatste windturbines van de 4.X en 5.X platform fabricagefouten zouden kunnen hebben.

De kosten om deze mankementen te herstellen heeft Siemens Gamesa in eerste instantie geraamd op 1 miljard Euro. Deze schatting betreft de reparatiekosten sec. Schadevergoedingen zijn niet meegenomen. Door financiële analisten wordt deze kostenschatting in het algemeen te laag ingeschat.

Voor de reparatie van de rotorbladen van het Odal Windpark werd een tijdelijke hal opgezet. Volgens Siemens Gamesa is het voor de omvang en de complexiteit van de reparaties in de meeste gevallen niet mogelijk de herstelwerkzaamheden direct aan de windturbines uit te voeren. De windparkeigenaren meldden op 19 april dat het enkele weken zal duren voordat de inspecties van alle turbines zijn afgerond. Vooral de interne inspectie vereist gespecialiseerd personeel en apparatuur. Een aantal windturbines krijgt sowieso nieuwe bladen.

De locatie van het Odal Windpark ligt ca.70 km in het noordoosten van Oslo. Het windpark is in het bezit van de op waterkracht georiënteerde Noorse energiebedrijf Akershus Energi (33,4%), het Noorse duurzame energiebedrijf Cloudberry Clean Energy (33,4%) en de grootste pensioenfonds van Noorwegen, KLP (33,2%). Met 34 windturbines van het SG 4,8-145 type is het totale parkvermogen 163.2 MW. De jaaropbrengst was geschat op 530 miljoen kWh (3250 vollasturen/jaar).

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.