Opbouw eerste windturbine in Windpark Fryslân compleet
Met de bevestiging van de rotor is de opbouw van de eerste van in totaal 89 windturbines in Windpark Fryslân een feit. De turbine installatie werd uitgevoerd door het voor dit project samengestelde schip de Tom-Wim. De komende maanden gaat het schip, samen met de Sarens Soccer Pitch, verder met de installatie van de overige turbines. In juni zullen naar verwachting alle windturbines met een gezamenlijk vermogen van 383 MW gereed zijn.
In totaal komen er in het windpark in het Friese gedeelte van het IJsselmeer bij Breezanddijk 89 windturbines van Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) te staan. Deze turbines hebben een ashoogte van 115 meter, een tiphoogte van 180 meter en een geïnstalleerd vermogen van 4,3 MW. SGRE is samen met Van Oord Offshore Wind als partners in het Zuiderzeewind aannemersconsortium verantwoordelijk voor de bouw van het windpark. Eind december vorig jaar werd de installatie van de funderingen waarop de turbines worden geplaatst al afgerond.
Drukte op en rondom het IJsselmeer
Elke windturbine bestaat uit drie torendelen, de gondel en de rotor. Alle componenten worden afgeleverd in de Alaskahaven in Amsterdam. Vanwege de breedte van de sluizen rondom het IJsselmeer worden de windturbineonderdelen met verschillende schepen naar het IJsselmeer gebracht en daar opgebouwd. De torendelen en de gondel komen rechtstreeks via Amsterdam naar het IJsselmeer. De drie rotorbladen worden eerst in Oude Zeug aan elkaar gemonteerd. De complete rotor wordt vanuit Oude Zeug naar de site gevaren op een barge (zoals de Wagenborg Barge 14) en vervolgens door het installatieschip Tom-Wim aan de gondel bevestigd. Na de opbouw duurt het nog enige tijd voordat de windturbines gaan draaien, omdat elke turbine van fundering tot gondel wordt geïnspecteerd voordat deze in bedrijf gaat.
Terwijl de turbine installatie nu in volle gang is wordt door het Zuiderzeewind consortium tevens de parkbekabeling afgerond. In totaal wordt er ongeveer 92 km kabel in het IJsselmeer gelegd. Deze kabels verbinden de turbines met het transformatorstation op Breezanddijk waar de opgewekte stroom van de turbines straks wordt omgezet naar 110 kV en verder wordt geleid naar het hoogspanningsstation van TenneT in Oudehaske.
Langste landverbinding in Nederland
Afgelopen week werd aangekondigd dat de landverbinding gereed is. Het aannemersconsortium Zuiderzeewind (Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy) was namens Windpark Fryslân verantwoordelijk voor de eerste 23 kilometer van de verbinding: van het onderstation naar Bolsward, terwijl TenneT verantwoordelijk was voor de resterende 32 kilometer tussen Bolsward en Oudehaske. Het eerste gedeelte was afgelopen zomer al gereed.
De twee kabelsecties zijn uiteindelijk bij Bolsward aan elkaar gelast en met succes getest. De las tussen de hoogspanningskabels is een tijdelijke toepassing. TenneT bereidt zich voor op een nieuw hoogspanningsstation ten westen van bedrijventerrein De Marne bij Bolsward als onderdeel van een netversterking in West-Friesland. Door bestaande en nieuwe kabelverbindingen aan te sluiten, ontstaat vanaf 2023 een extra ‘ring’ in het Westfriese hoogspanningsnet, waardoor niet alleen de capaciteit, maar ook de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet toeneemt.
Windpark Fryslân is voor de zomer van 2021 klaar om duurzame stroom te produceren. De 89 turbines zullen dan jaarlijks ongeveer 1,5 terawattuur groene stroom produceren. Dit komt overeen met het energieverbruik van ongeveer 500.000 huishoudens. Windpark Fryslân bestaat, naast de 89 windturbines bij Breezanddijk, uit een nieuw aangelegd natuureiland bij Kornwerderzand.
Category: Offshore windparken, Windenergie