OX2 en Ålandsbanken Fondbolag vergroten samenwerking in offshore wind

| 23 mei 2022
OX2 en Ålandsbanken Fondbolag vergroten samenwerking in offshore wind

Bron: Ålandsbanken

De internationale ontwikkelaar OX2 en Ålandsbanken Fondbolag Ab, de beleggingstak van de Finse Ålandbanken, hebben de bestaande samenwerkingsovereenkomst verlengd en uitgebreid met de ontwikkeling van een offshore windpark ten noorden van Aland, Noatun Nord genaamd.

In november 2021 zijn OX2 en Ålandsbanken Fondbolag een samenwerking gestart met betrekking tot een grootschalig offshore windenergieproject ten zuiden van Aland. Deze samenwerking wordt nu uitgebreid met nog een offshore windenergieproject, ditmaal ten noorden van Aland.

Het project zal worden uitgevoerd volgens het eerdere model, in een joint venture waarbij OX2 de ontwikkelaar is totdat het project is voltooid en Ålandsbanken Fondbolag op lange termijn mede-eigenaar is via een fonds dat het voor het publiek mogelijk maakt in het project te investeren.

De twee projecten zullen Noatun Nord en Noatun Syd worden genoemd. Om de projecten te kunnen realiseren zullen alle nodige vergunningen van de lokale overheid van Aland en andere relevante autoriteiten nodig zijn.

Noatun Nord

Het project Noatun Nord bevindt zich in een vroeg stadium van ontwikkeling en zou na voltooiing bestaan uit 360 turbines die jaarlijks ongeveer 20 TWh produceren. Dit is te vergelijken met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 4 miljoen huishoudens. Zowel Noatun Nord als Noatun Syd maken deel uit van de in de maritieme planning van Aland afgebakende gebieden voor windenergie, alsook van de netwerkoplossingen voor de distributie van elektriciteit naar Aland, Zweden, Finland en Estland.

Als zowel Noatun Syd als Noatun Nord worden gerealiseerd, zou dit de mogelijkheid bieden om jaarlijks 40 TWh te produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 8 miljoen huishoudens.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.