Plannen voor 4 GW aan offshore windvermogen in de staat New York van de baan

| 23 april 2024

Een grote tegenvaller voor de ontwikkeling van offshore wind in de staat New York nadat afgelopen vrijdag de stroomcontracten voor drie offshore windprojecten zijn geannuleerd. Aanleiding zou zijn dat GE Vernova zijn plannen voor 18 MW windturbines zou schrappen.

Het gaat om de projecten Attentive Energy (1.404 MW – TotalEnergies, Rise Light & Power en Corio Generation), Community Offshore Wind (1.314 MW – RWE Offshore Renewables en National Grid Ventures) en Excelsior Wind (1.314 MW -Vineyard Offshore). De drie projecten zouden de staat 4 GW aan offshore wind hebben opgeleverd, wat neerkomt op bijna de helft van New Yorks doelstelling voor 2035.

Op 24 oktober 2023 head NYSERDA voorlopig de drie offshore windprojecten toegekend. NYSERDA had daarnaast ook voorlopig $300 miljoen aan subsidies van de staat New York toegekend aan GE Vernova en LM Wind Power voor de productie van gondels en bladen in het hoofdstedelijk gebied van New York, wat verband hield met de voorlopig toegekende projecten.

Na de aankondiging van de voorlopige gunning veroorzaakten materiële wijzigingen aan projecten die waren ingeschreven op de derde offshore windenergieaanvraag van New York technische en commerciële problemen tussen de voorlopig gegunde projecten en hun partners, waardoor de voorlopig gegunde partijen niet tot een overeenkomst konden komen.

Het betreft de aankondiging van GE Vernova en LM Wind Power in februari om de oorspronkelijk aangekondigde 18 MW Haliade-X platform te veranderen naar een 15,5/16,5 MW-platform. Dat betekende dat de projectontwikkelaars meer turbines hadden moeten installeren om de hoeveelheid elektriciteit te leveren die ze hadden beloofd naar de staat te sturen, waardoor hun projectkosten zouden stijgen. Gezien deze ontwikkelingen heeft NYSERDA besloten de aanbesteding te sluiten en geen definitieve gunningen te geven.

Het is niet de eerste tegenvaller voor offshore wind in de VS. Eerder liepen vier andere projecten vertraging op door kostenproblemen. Twee daarvan gingen door nadat ze nieuwe contracten met hogere prijzen hadden gekregen, terwijl twee andere projecten werden gepauzeerd.

Offshore windenergie is hard getroffen door de stijgende bouw- en financieringskosten. De voorlopige contracten die in oktober werden toegekend aan de drie projecten die vrijdag werden geannuleerd, moesten juist een oplossing bieden voor de stijgende kosten. Ze omvatten hogere prijzen die werden geïndexeerd met de inflatie.

NYERDA heeft aangegeven dat het zal kijken of er in de toekomst een concurrerende aanbesteding kan worden uitgeschreven. Ook heeft de gouverneur van New York aangegeven zich te blijven inzetten voor offshore wind in de staat.

Offshore wind in New York

Empire Wind 1, met een vermogen van 810 MW, is een van de twee projecten in de staat. Het andere is Sunrise Wind, een project van 880 MW. Eerder dit jaar werd in New York South Fork Wind voltooid. Dit project van 130 MW is het eerste offshore windproject in de staat. Bron: NYERDA

 

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.