Schots offshore windpark Seagreen levert eerste stroom

| 23 augustus 2022

Bron: TotalEnergies

Het offshore windpark Seagreen voor de kust van Angus in Schotland heeft de eerste elektriciteit geproduceerd. Het windpark zal na voltooiing het grootste offshore windpark van Schotland met vaste bodem zijn en tevens het diepste ter wereld.

Seagreen is een joint venture tussen TotalEnergies (51%) en SSE Renewables (49%). Het windpark ligt 27 km uit de kust van Angus in de Noordzeearm en heeft een opgesteld vermogen van 1.075 MW.

In totaal komen 114 Vestas V164-10 MW windturbines in het park te staan, in een waterdiepte van 59 meter. De eerste hiervan is gisterochtend in bedrijf gesteld. Het is de bedoeling dat het windpark in de eerste helft van 2023 volledig operationeel is. Het zal dan jaarlijks ongeveer 5 terawattuur (TWh) hernieuwbare elektriciteit per jaar produceren, genoeg om het equivalent van 1,6 miljoen gezinnen van stroom te voorzien.

Het 4,3 miljard dollar kostende Seagreen-project wordt het grootste offshore windpark van Schotland en ’s werelds diepste windpark met vaste bodem.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.