Shell sluit aan bij expertisecentrum in VK ter bevordering van drijvende offshore windenergie

| 23 juni 2020

Hywind drijvend offshore wind project in Schotland. Photo: Equinor

Shell heeft samen met 9 andere offshore energie giganten zich aangesloten bij het nationale Floating Offshore Wind Centre of Excellence (FOWCoE) van het onderzoekscentrum Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult in het VK. Samen willen ze de commercialisering van drijvende windenergie versnellen.

Het expertisecentrum FOWCoE houdt zich bezig met de ontwikkeling van drijvende offshore windenergie in de VK. Het VK heeft een offshore wind groeidoelstelling van 40 GW in 2030 en wil in 2050 zelfs nul CO2-uitstoot bewerkstelligen.

Het doel is een reductie in de energiekosten van drijvende wind, een versnelling van de uitrol van drijvende windparken, creëren van kansen voor de toeleveringsketen in de VK en het stimuleren van innovaties op het gebied van productie, installatie en onderhoud.

Het centrum zal hiervoor nauw samenwerken met belanghebbenden in de hele sector, waaronder de regeringen en regionale autoriteiten van Wales en Schotland, vooraanstaande academische instellingen in het VK en belangrijke leveranciers van technologie en toeleveringsketens. Bij het ontwikkelen van projecten kijkt het naar regionale prioriteiten.

Het centrum houdt zich met name bezig met technologische ontwikkeling, de toeleveringsketen en operations, ontwikkeling en vergunning en net zero aansluiting.

Allereerst worden enkele van de meest kritieke uitdagingen bij de commercialisering van drijvende offshore-wind aangepakt. Dit betreft het ontwikkel- en vergunningsproces; project- en technologiecertificering, classificatie en toepassing van normen; het ontwikkelen van een kostenreductie route dat de technologie commercieel concurrerend moet maken; en het vaststellen van de voordelen van drijvende offshore wind voor het energiesysteem.

Volgens Vincent Fromont, General Manager Floating wind bij Shell, kan het bedrijf met haar opgedane ervaringen in offshore en specifiek met partners in drijvende windprojecten als WindFloat, Tetraspar en Groix & Belle-Ile Floating Wind, een bijdrage leveren aan het project.

De overige partners zijn Total, EDF Renewables, EDP Renewables, Equinor, ESB, Mainstream Renewable Power, ScottishPower Renewables, SSE Renewables en Offshore Wind Power Ltd.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.