Siemens Gamesa voorkeursleverancier voor twee offshore windparken in Frankrijk

| 23 april 2019

Eolien Maritime France (EMF) heeft Siemens Gamesa gekozen als voorkeursleverancier voor twee offshore windparken van rond de 1.000 MW aan vermogen. EMF is een consortium voor de ontwikkeling en exploitatie van offshore windparken van het Franse energiebedrijf EDF/EN (Electricité de France/Energies Nouvelles) en het Canadese energiebedrijf Enbridge Inc.. Beide bedrijven hebben een 50% aandeel in het consortium.

De Franse overheid heeft in 2012 aan EMF de projectrechten verstrekt voor de volgende drie offshore windparken: Fécamp (498 MW), Courseulles sur Mer (450 MW) en Saint Nazaire (480 MW). Door langdurige juridische procedures, die nog steeds niet zijn afgerond, liep de realisatie van deze windparken extreme vertraging op. Oorspronkelijk was de windenergietak van het Franse bedrijf Alstom met haar Haliade 6 MW offshore windturbine op exclusieve basis leverancier van de windturbines van alle drie windparken. De windenergietak van Alstom kwam 2015 in handen van GE en werd onderdeel van de divisie Renewable Energy. Via deze overname werd GE Renewable Energy exclusieve turbineleverancier voor de drie windparken.

GE heeft zich nu teruggetrokken van de status als exclusieve turbineleverancier bij twee van de drie windparken. Met EMF werd daarover een MOU (Memorandum of Understanding) getekend. Dat betekent dat GE nog slechts exclusieve turbineleverancier blijft voor de eerste van de drie windparken die bij een succesvolle afloop van de juridische procedure groen licht krijgt voor realisatie.

Het feit dat zich GE teruggetrokken heeft als voorkeursleverancier van twee van de drie offshore windparken opende voor EMF de kans om Siemens Gamesa als voorkeursleverancier te kiezen voor deze twee windparken. Verwacht wordt dat EMF te zijner tijd bij Siemens Gamesa voor de twee windparken bestellingen plaatst voor de Siemens Gamesa direct-drive offshore windturbine met een 7 MW vermogen in combinatie met een servicecontract voor 15 jaar. Na de definitieve investeringsbeslissing van EMF zal Siemens Gamesa de windturbines in Frankrijk produceren in een nieuwe fabriek in de haven van Le Havre. Afbeelding: Haliade 150-6MW, bron GE

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.