Stap gezet in Duwaal-project met opening waterstoftankstation in Alkmaar

| 23 januari 2024

Afgelopen vrijdag is op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar de nieuwe waterstoftankinstallatie van de NXT Energy Hub officieel voor het publiek geopend. De opening van dit waterstoftankstation is een stap in het realiseren van het Duwaal-project waarin windenergie wordt omgezet naar groene waterstof.

Het waterstoftankstation is de eerste in de regio Alkmaar. Op het station kunnen alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen (350 bar) als personenauto’s (700 bar) waterstof tanken. De opening van het eerste waterstoftankstation, uitgevoerd door wethouder Peetoom van Alkmaar en gedeputeerde Olthof van de provincie Noord-Holland, is een belangrijke mijlpaal voor NXT Mobility, dat onderdeel uitmaakt van de GP Groot groep.

“Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4.100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof kan worden getankt nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is daarom een belangrijke stap, niet alleen voor NXT Mobility, maar ook voor onze regio. Op de NXT Energy Hub in Alkmaar bieden we een unieke combinatie van energieproducten voor duurzame mobiliteit aan: waterstof, duurzame diesel, LNG, en binnenkort ook ultrasnelle laadpunten voor elektrische personen- en vrachtauto’s.” – Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility

Stimulans voor duurzame mobiliteit in Alkmaar

Christiaan Peetoom, wethouder mobiliteit van de gemeente Alkmaar, benadrukt de lokale impact:

“Ik ben er trots op dat het eerste waterstoftankstation in onze regio op de Boekelermeer staat. Dit nieuwe tankstation is een belangrijke en innovatieve ontwikkeling van duurzame mobiliteit. Het rijden op waterstof in- en rond Alkmaar is mede door dit initiatief een reële optie geworden. Dat GP Groot zelf ook vijf voertuigen op waterstof inzet laat zien dat het kan en ik hoop dat anderen dit voorbeeld volgen.”

Regionaal met windenergie geproduceerde waterstof

Het waterstoftankstation in Alkmaar maakt deel uit van het project Duwaal. Dit project richt zich op de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie in Noord-Holland. Het doel is om een keten van waterstofproductie, -distributie en -gebruik op te zetten. De productie van waterstof uit windenergie door het in Alkmaar en Wieringerwerf gevestigde Hygro speelt hierin een belangrijke rol. Zodra de regionaal uit wind geproduceerde waterstof beschikbaar is, wordt deze op de NXT Energy Hub in Alkmaar aangeboden.

Noord-Holland pionier in duurzame energie

Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, ziet dit als een cruciale ontwikkeling: “De opening van dit waterstoftankstation in Alkmaar is een tastbare stap in het realiseren van het Duwaal-project waarin windenergie wordt omgezet naar groene waterstof. Het is belangrijk voor onze regio en onderstreept dat Noord-Holland voorop loopt in de transitie naar duurzame energie. Door de regionale productie en het gebruik van groene waterstof te bevorderen, worden er nieuwe mogelijkheden voor schone mobiliteit geopend en dragen we bij aan een duurzamere toekomst. Het is goed om te zien dat private ondernemingen, zoals GP Groot groep, waartoe NXT Mobility behoort, hier ook stappen in zetten.”

De nieuwe door de Nederlandse fabrikant Resato gebouwde waterstoftankinstallatie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage in het kader van de DKTI-transport subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bron: NXT Mobility

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wind & Waterstof, Windenergie

Reacties zijn gesloten.