Start testfase naderingsdetectiesysteem op Windplan Groen windturbines
Gisteren, maandag 22 juli, is de testfase gestart met een naderingsdetectiesysteem (ADLS) op de windturbines van Windplan Groen. Dit systeem maakt het mogelijk dat de rode lampen op de turbines zoveel mogelijk uit staan, een wens van veel mensen uit de omgeving van de windparken.
Dankzij het ADLS, wat staat voor Aircraft Detection Lighting System, hoeven de rode lampen op de windturbines straks in de avond en de nacht niet meer continu te branden. Alleen bij naderend laagvliegend vliegverkeer, zoals kleine vliegtuigen en helikopters, wordt de rode verlichting dan nog ingeschakeld. Overdag blijven de witte lampen wel gewoon ingeschakeld.
Inmiddels is de apparatuur van het systeem geïnstalleerd. De volgende stap is dat het systeem uitgebreid wordt getest. Dit duurt naar verwachting enkele weken.
Verlichting op de windturbines
Rode en witte lampen zijn verplicht voor alle windturbines met een tiphoogte hoger dan 150 meter om vliegverkeer te waarschuwen. Overdag branden er witte lampen, ’s avonds en ’s nachts rode.
Bij de windparken van Windplan Groen is het doven van de rode avond- en nachtverlichting onderzocht naar aanleiding van reacties uit de omgeving. Met deze ADLS-technologie wordt de middenweg gevonden tussen het bewaken van de luchtvaartveiligheid en beperken van hinder voor omwonenden, zo meldt Windplan Groen.
Geluidsmetingen
Eerder deze maand is Windplan Groen ook met een eigen geluidsmeetcampagne gestart. Er zijn drie meetposten geplaatst. Deze staan bij Ketelhaven, aan de zuidrand van Biddinghuizen en in het buitengebied van Dronten, nabij de Hondweg. De geluidsmetingen zijn bedoeld om beter inzicht te krijgen onder welke omstandigheden en op welk moment omwonenden geluidshinder ervaren van de windmolens. Het onderzoek wordt uitgevoerd door specialisten van bureau M+P. Het meetprogramma van M+P staat los van de geluidsmetingen van de gemeente, die worden uitgevoerd door DGMR en Sensornet.
De meetcampagne is opgestart naar aanleiding van meldingen die omwonenden instuurden. Op sommige plekken ervaren zij de geluiden van de nieuwe turbines als storend. Om zicht te krijgen op het totale geluidsbeeld van Windplan Groen, wordt nu gedurende drie maanden geluid gemeten. De geluidsposten zijn geselecteerd aan de hand van ‘hotspots’ van hindermeldingen. Bron: Windplan Groen
Category: Onshore windparken, Windenergie