Startup laadt elektrische auto’s op duurzaamste tijden

| 23 juni 2020

Amsterdamse startup Laadje heeft een app gebouwd dat ervoor zorgt dat elektrische auto’s automatisch laden op de momenten waarop de meeste wind- en zonne-energie beschikbaar is. Met de oplossing, die op dit moment nog alleen voor Tesla’s beschikbaar is, denkt CEO Otto Barten de stroomprijs te kunnen laten dalen van ongeveer 21 cent/kWh naar 17 cent/kWh.

Barten had als data scientist op het gebied van de energietransitie al vroeg voorspelt dat er in de toekomst een overschot aan elektriciteit met een lage of negatieve prijs zou kunnen ontstaan op momenten met veel wind of zon. Ook zou op andere momenten de stroom wegens een stijgende CO2-belasting mogelijk juist duurder kunnen worden. Vanuit deze gedachten is hij gaan zoeken naar een oplossing dat stroom verbruikt op de juiste momenten. Zo ontstond het idee van Laadje: een gratis app waarmee mensen hun elektrische auto kunnen laden op de meest gunstige momenten.

Schaalbare oplossing
Doordat de app direct de auto aanstuurt werkt deze niet alleen op laadpalen maar ook thuis en onderweg. Dit maakt dat het een veel schaalbaardere oplossing is. Barten: “Daarmee besparen we nu al 15% CO2 uitstoot, en het maakt de weg vrij voor veel hogere percentages duurzame energie. Wij mikken op 100% duurzaam. Ons doel is om een behoorlijk percentage van de circa 100 000 elektrische auto’s die Nederland nu rijk is, slim te laten laden. Dan kunnen we echt impact hebben op de energietransitie!”

Lage kosten
Gebruikers die thuis gebruik maken van de Laadje app betalen spotmarktprijzen. Dat zijn prijzen van de EPEX-spotmarkt die rechtstreeks doorberekend worden door een aantal kleine energiebedrijven, waarmee Laadje samenwerkt, zoals EnergyZero. Daarnaast wordt er op de meest voordelige tijden geladen. “Het is win-win-win”, zegt Barten. “De gebruiker hoeft geen opslag per kWh bovenop de beursprijs meer te betalen. Daarbij zorgt de app ervoor dat hij z’n auto automatisch vollaadt op de goedkoopste momenten. Dat levert dus dubbel besparing op. En dan is er nog de klimaatwinst.”

De Laadje app staat sinds een week in de store en er zijn nu al meerdere aanmeldingen. Laadje is te downloaden via de website laadje.nl. De app ondersteunt voorlopig nog alleen Tesla’s.

Tags: , , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie

Reacties zijn gesloten.