Technologische innovatie versterkt toppositie Bluestream binnen offshore windindustrie

| 23 juni 2017

ROV vervangt duikers bij installatiewerkzaamheden in monopile. In april van dit jaar heeft offshore service provider Bluestream uit Den Helder een onderscheidende prestatie geleverd. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de offshore windindustrie zijn op een bijzonder innovatieve manier aan de binnenkant van vijf fundatiepalen op het Nordsee One offshore windpark condition monitoring en ICCP systemen geïnstalleerd.

Aanvankelijk was het de bedoeling van de opdrachtgever om de werkzaamheden in de besloten ruimte van de monopile door duikers te laten uitvoeren. Volgens Bluestream zou deze operatie echter tot uiterst risicovolle situaties voor de duikers kunnen leiden. Bluestream ontwikkelde daarom een technische oplossing, waarbij een speciaal ontworpen montagetool op een ROV werd gemonteerd om veilig de eerdergenoemde systemen aan de binnenzijde van de monopile te bevestigen.

Het Nordsee One windpark bevindt zich op een afstand van 40 kilometer ten noorden van het eiland Juist, een van de Oost-Friese Waddeneilanden in Duitsland. De lokale waterdiepte op de positie is ongeveer 30 meter. Als alles volgens planning verloopt, zal het park, bestaande uit 54 windturbines met een totaalcapaciteit van 332 MW, eind 2017 officieel in bedrijf worden gesteld. Het project is eigendom van Northland Power Inc. (85%) en Innogy SE (15%).

 

Het was Bluestream bekend dat in het verleden bij vergelijkbare projecten fatale ongelukken zijn gebeurd. Voor de service provider was er dus alle reden om te onderzoeken of er een innovatieve oplossing kon worden ontwikkeld ter vervanging van het inzetten van duikers. Experts van Bluestream slaagden erin een totaal nieuw concept op te zetten en uit te werken tot een volwaardig alternatief. Met een hoofdrol voor één van haar Remote Operated Vehicles (ROV). Opdrachtgever Nordsee One werd voorgesteld om het project niet door duikers te laten uitvoeren, maar door een ROV met een speciaal ontworpen onderwater montagetool die op afstand wordt bediend.

 

De uitdaging hierbij was dat in de ontwerpfase van de monopile rekening was gehouden met het aanbrengen van de meetsystemen door een duiker. Met als gevolg dat de voorzieningen die hiertoe tijdens de constructie waren aangebracht, geschikt waren voor het vast bouten van de sensor. En dus in principe niet geschikt waren voor een ROV-installatie. Daarvoor heeft Bluestream een speciale montagetool ontwikkeld waarmee één van haar compacte ROV-systemen de sensoren kon plaatsen en heeft zij een modificatie uitgewerkt van het originele bevestigingsmechanisme met bouten dat aanvankelijk alleen geschikt was voor manuele installatie door duikers.

 

“Dankzij de innovatieve combinatie van bestaande technieken heeft Bluestream kans gezien in een zeer korte tijd een oplossing te creëren om remote bouten te installeren in een monopile met een beperkte werkruimte,” vertelt Adriaen Winckers, verantwoordelijk voor Business Development bij Bluestream. “Innovatie en veiligheid lopen als een rode draad door ons bedrijf. Wij zijn een niche speler, die altijd grensverleggend bezig is. Bluestream richt zich op delen van de markt die niet iedereen kan bedienen.

 

Het is onze voortdurende drive om binnen ons scala aan dienstverlening oplossingen te leveren die anderen niet in huis hebben. Wij zijn tot in het extreme betrokken bij het werk van onze opdrachtgevers. Als management hebben wij de verantwoordelijkheid om onze mensen op een veilige manier in te zetten op projecten. Wij geloven in vernieuwende technologie en daarom maken wij altijd mensen met talent en creativiteit vrij om goed en logisch naar mogelijke opdrachten te kijken en innovatieve oplossingen te bedenken om effectiever en vooral veiliger te werken. Ideeën komen vaak uit de praktijk als een traditionele oplossing niet toereikend, te duur of te gevaarlijk is.”

 

Vanwege de investering die Bluestream heeft gedaan in de ontwikkeling van deze noviteit, viel haar aanbieding financieel hoger uit dan die van een conventionele duikoplossing. Winckers: “Het getuigt van realiteitszin dat het management van Nordsee One toch gekozen heeft voor onze slimme ROV-oplossing waardoor de complete operatie efficiënt, trefzeker en vooral veilig kon worden uitgevoerd. Voor het vertrouwen dat zij heeft uitgesproken in onze innovatieve oplossing en in onze multidisciplinaire projectorganisatie zijn wij hen uiteraard zeer dankbaar.”

 

Eind februari van dit jaar ontving Bluestream officieel de opdracht om vijf fundatiepalen aan de binnenzijde met behulp van een ROV te voorzien van accelerometers en Impressed Current Cathodic Protection (ICCP) referentiecellen. Daarnaast moesten duikers twee sonar transponders aan de buitenzijde van de monopiles installeren, water exchange openingen inspecteren en twee AWAC (Acoustic Waves and Current) sensoren op de zeebodem plaatsen. Met de daadwerkelijke uitvoer van de werkzaamheden werd op eind maart gestart. Bluestream maakte daarbij gebruik van het in 2013 gebouwde offshore support schip ‘Island Crown’ voorzien van een ‘walk to work’ systeem.

 

Seb Bevers, Project Manager bij Bluestream licht toe: “De som der delen van onze innovatie was dan wel nieuw, elk afzonderlijk deel was feitelijk proven technology. Technisch hadden wij deze innovatie, die uitgebreid getest is in onze eigen testfaciliteit in Den Helder, geheel onder controle. Bovendien was dit project een demonstratie van de samenwerking tussen de verschillende disciplines binnen Bluestream; duiken, ROV operaties en rope access. Eerst moest de ROV via een zeer krappe toegang in de monopile gebracht worden door onze rope access technicians, waarna zeer ervaren ROV-operators pas aan de slag konden.

 

Hun grootste uitdaging was het manoeuvreren met de ROV in een werkruimte met een diameter van maximaal 6,5 meter. En het op zijn plaats houden van de plaat voorzien van de condition monitoring en ICCP systemen tijdens het aandraaien van de M24 bouten. Ook was er sprake van beperkt zicht, reden waarom wij een tweede kleine ROV hebben ingezet om extra ogen onder water te hebben. Voorafgaand aan de uiteindelijke uitvoering van het gehele installatieproces hebben leden van ons rope access team overigens eerst een site inspectie uitgevoerd om op die manier een optimaal beeld van de situatie in de monopile te krijgen.”

 

DSC09735

Technisch is de innovatie van Bluestream uitgebreid getest is in haar eigen testfaciliteit in Den Helder.

Na drie weken dag en nacht te hebben gewerkt, werd het Nordsee One offshore windpark project eind april met succes door Bluestream afgerond. Tijdens het hoogtepunt van de werkzaamheden had Bluestream een projectteam van in totaal 23 mensen aan het werk. Enthousiaste vakmensen die met volle inzet hebben gewerkt zonder daarbij enig moment de veiligheid uit het oog te verliezen.

Daniel Waugh, Offshore Works Package Manager bij Nordsee One kijkt met genoegen terug op de samenwerking met Bluestream: “Alle systemen zijn tijdig geïnstalleerd volgens onze installatievereisten. Probleemloos en zonder incidenten. De innovatie die zij heeft ontwikkeld en de technische oplossingen die zij heeft aangedragen, bleken zeer succesvol.”

 

IMG_0210

De beperkte werkruimte was een behoorlijke uitdaging voor Bluestream.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Offshore Windparken, Wereldwijd, Windaanbod, Windmolens, Windparken, Windturbinefabrikanten

Reacties zijn gesloten.