TenneT doet oproep aan grootverbruikers in Limburg en Noord-Brabant voor hulp bij ontlasten netwerk

| 23 juni 2022

© TenneT/Chris Pennarts

Recentelijk kwam TenneT landelijk in het nieuws met de aankondiging van een voorlopige stop voor nieuwe aansluitingen in Noord-Brabant en Limburg. Als onderdeel van een ingesteld congestie-onderzoek is de landelijke netbeheerder vandaag een verkenning gestart onder grootverbruikers om tegen betaling het elektriciteitsnet te ontlasten.

Op 8 juni kondigde TenneT aan dat de grenzen van de capaciteit van het elektriciteitsnet in beide provincies was bereikt door de grote hoeveelheid aanvragen. TenneT kondigde daarom een voorlopige stop aan voor nieuwe aansluitingen.

Flexibel vermogen

TenneT voert momenteel een zogenaamde congestie-onderzoek uit om in deze twee provincies het drukke elektriciteitsnet nog intensiever te gaan benutten. TenneT verkent hier of klanten aangesloten op het elektriciteitsnet tegen een vergoeding flexibel kunnen omgaan met hun vraag of aanbod. Dit betekent dat bij een dreigende overbelasting van het hoogspanningsnet aan gebruikers gevraagd wordt op tegen een vergoeding tijdelijk minder elektriciteit af te nemen of juist meer elektriciteit te produceren.

Voor de regio Brabant en Limburg heeft TenneT een vragenlijst opgesteld, waarmee potentiële partijen kunnen aangeven in hoeverre ze flexibel vermogen kunnen leveren. Dit kunnen zowel partijen zijn die rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet als partijen die zijn aangesloten op het regionale net van Enexis Netbeheer. Voorwaarde is wel dat deze partijen een aansluiting groter dan 1 megawatt hebben.

Potentie van 600 bedrijven

De inschatting is dat er in Noord-Brabant en Limburg circa 600 bedrijven zijn die aan deze voorwaarde voldoen. Partijen kunnen tot 16 juli hun interesse kenbaar maken. TenneT zal de input van potentiële aanbieders nader bestuderen en meenemen in het onderzoek. Dit wordt in september afgerond. Als blijkt dat het mogelijk is om flexibel vermogen in te zetten, dan vindt de implementatie van dit marktmechanisme aansluitend plaats. Netbeheerders hebben voor de invoering tot eind november 2022 de tijd gekregen van de toezichthouder ACM.

Oplossingen voor netschaarste

Het inzetten van flexibiliteit is één van de maatregelen die onderzocht wordt om versneld meer aansluitruimte op het net te creëren. Sinds deze week is de speciale coördinator Ben Voorhorst daarnaast een verkenning gestart naar verdere oplossingen om versneld extra capaciteit beschikbaar te krijgen. Deze coördinator is door Minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Noord-Brabant en Limburg aangesteld.

Knelpunten in Friesland, Gelderland en Noord-Holland

Ondertussen meldde Liander dat er ook knelpunten zijn ontstaan in andere delen van het land: in Friesland, Gelderland en Noord-Holland. Hier is de maximale capaciteit van het net bereikt.

In Friesland zijn twee nieuwe knelpunten ontstaan: Stiens (teruglevering) en Wolvega (verbruik).
In Gelderland gaat het om Druten (verbruik) en Harselaar (verbruik) . In Noord-Holland gaat het om Alkmaar (verdeelstation Alkmaar Boekelermeer, verbruik en teruglevering), Zaandam-Noord (verbruik) en Zaandam-West (verbruik) . In alle gevallen biedt congestiemanagement geen oplossing, blijkt uit onderzoek van Liander. Bron: TenneT

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.