TotalEnergies en European Energy werken samen aan ontwikkeling offshore windprojecten Scandinavië

| 23 januari 2024

TotalEnergies en European Energy hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van offshore windprojecten in drie Scandinavische landen: Denemarken, Finland en Zweden.

405 MW offshore windenergie in ontwikkeling in Denemarken

De overeenkomst houdt in dat TotalEnergies een belang van 85% verwerft in het offshore windproject Jammerland Bugt (240 MW) en een belang van 72,2% in het nearshore windproject Lillebaelt South (165 MW). Beide projecten bevinden zich in Denemarken.

Beide locaties maken deel uit van de negen open-deurprojecten die in december 2023 door het Deense Energieagentschap zijn bevestigd en exclusiviteits- en netaansluitingsvergunningen hebben gekregen. De definitieve bouwvergunningen worden medio 2024 verwacht, en de opstart vindt plaats in 2030.
De elektriciteit die door deze locaties wordt opgewekt, zal rechtstreeks worden verkocht op de groothandelsmarkt voor elektriciteit of via collectieve stroomafnameovereenkomsten (CPPA’s).

Gezamenlijke ontwikkeling voor grootschalige offshore windprojecten in Zweden en Finland

De partners zijn ook van plan om nieuwe grootschalige offshore windprojecten in Zweden en Finland te ontwikkelen en te exploiteren via een joint venture, en om in te schrijven op de komende offshore-windaanbestedingen in Denemarken.

Deze deals zijn bedoeld om de sterke punten van beide partijen te benutten: TotalEnergies zal haar ervaring in grootschalige projecten inbrengen en haar vermogen om de afname op de commerciële markten te verkopen. European Energy heeft een bewezen staat van dienst in het ontwikkelen van greenfieldprojecten en het succesvol samenwerken met belanghebbenden in deze landen.

Deze overeenkomst voor offshore windprojecten volgt op een eerdere overeenkomst tussen TotalEnergies en European Energy in september 2023 om gezamenlijk duurzame projecten op het land te ontwikkelen, bouwen en exploiteren in meerdere regio’s.

De overeenkomst is onderhevig aan het verkrijgen van de toepasselijke wettelijke goedkeuringen van de relevante autoriteiten. Bron: TotalEnergies

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.