TotalEnergies verkoopt 25,5% aandeel in Seagreen Offshore Windpark aan PTTEP

| 23 december 2023

Energiebedrijf TotalEnergies heeft een overeenkomst getekend met de Thaise nationale olie- en gasmaatschappij PTTEP voor de verkoop van een belang van 25,5% in het offshore windpark Seagreen voor de kust van Schotland.

Bron: Seagreen

De transactie heeft een waarde van $689 miljoen. Na deze overdracht behoudt TotalEnergies 25,5% van Seagreen, naast PTTEP (25,5%) en SSE Renewables (49%).

Deze transactie impliceert een ondernemingswaarde van $4,3 miljard (100%), gelijk aan een veelvoud van 13 keer de verwachte gemiddelde EBITDA over de komende 5 jaar, afhankelijk van toekomstige marktprijzen.

Seagreen

Met een totale capaciteit van 1.075 MW is Seagreen ’s werelds diepste windpark met vaste bodem. Seagreen is volledig operationeel sinds oktober 2023 en bestaat uit 114 turbines die genoeg elektriciteit kunnen leveren om meer dan 1,6 miljoen huizen van stroom te voorzien, gelijk aan twee derde van alle huizen in Schotland.

Samenwerking in hernieuwbare energie ontwikkeling

Daarnaast hebben TotalEnergies en PTTEP een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om gezamenlijke mogelijkheden te verkennen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

“Na een lange geschiedenis van partnerschap in de gasproductie in Thailand, zijn we verheugd PTTEP te verwelkomen als aandeelhouder-partner in het Seagreen offshore windpark naast SSE, wat een eerste stap is in onze samenwerking met PTTEP in hernieuwbare energie. Deze transactie is een nieuwe mijlpaal in de uitvoering van onze transitiestrategie en zal bijdragen aan het behalen van onze doelstelling van 12% winstgevendheid in Integrated Power”, aldus Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies. Bron: TotalEnergies

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.