Vattenfall opent in Zweden zijn grootste onshore windpark

| 23 mei 2022
Vattenfall opent in Zweden zijn grootste onshore windpark

Copyright Vattenfall

Het Zweedse Energiebedrijf Vattenfall heeft vandaag met partners Vestas en AIP Management, zijn grootste onshore windpark tot nu toe ingehuldigd. Het gaat om het Zweedse windpark Blakliden Fäbodberget met 353 MW opgesteld vermogen.

De bouw van Blakliden Fäbodberget begon in 2018 en het windpark is nu volledig in bedrijf. Het park bestaat uit 84 Vestas V136-4.2 MW windturbines met tiphoogtes van 180 meter. Deze zijn geplaatst in twee gebieden: 50 windturbines in Blakliden in de gemeente Lycksele en Fäbodberget met 34 windturbines in de gemeente Lycksele.

Het windpark zal naar verwachting jaarlijks 1,1 TWh leveren. Verwacht wordt dat het elektriciteitsverbruik in Zweden tegen 2045 zal zijn verdubbeld. In Noord-Zweden is de transformatie en elektrificatie van industrie en mijnbouw aan de gang, waardoor veel meer elektriciteit nodig is.
Blakliden Fäbodberget is eigendom van Vattenfall (30%), samen met Vestas (40%) en AIP Management (30%).

Vattenfall exploiteert momenteel in totaal ongeveer 1.200 windturbines in Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en het VK. Deze hebben in 2021 samen ongeveer 11,2 TWh elektriciteit opgewekt, wat overeenkomt met de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 2,2 miljoen huishoudens.

 

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.