Vijf windturbines krijgen tweede leven en maken plaats voor optimalisatie Windparken Oosterscheldekering

| 23 februari 2021

© Business in Wind

De Provincie Zeeland heeft de Oosterscheldekering aangewezen als concentratielocatie voor windenergie. E-Connection heeft het initiatief genomen om deze concentratielocatie verder te optimaliseren. Er komen acht nieuwe windturbines bij in het gebied en vijf bestaande windturbines worden vervangen door nieuwe. Om de oude windturbines in het buitenland een tweede leven te geven is E-Connection een contract aangegaan met Business in Wind. De afgelopen weken zijn de eerste drie windturbines ontmanteld.

Waarom vervangen?
Het antwoord is kort: om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte die we in Nederland hebben. Dit is een locatie waar het goed waait en waar veel windenergie kan worden opgewekt. De windturbines die worden vervangen zijn inmiddels 15 jaar oud. De huidige stand van techniek is zoveel verder. Dit betekent dat de nieuwe turbines die geplaatst gaan worden per stuk meer dan twee keer zoveel elektriciteit zullen gaan opwekken. Je zou het kunnen vergelijken met een auto. Een auto van 15 jaar oud doet het nog wel, maar een nieuwe is zuiniger en stiller. Je koopt die nieuwe auto dus omdat die duurzamer is. Zo geldt dat ook voor deze windturbines.

Een tweede leven
De turbines die weg zijn gehaald zijn nog in goede conditie. Om de turbines een tweede leven te geven, is E-Connection in zee gegaan met de organisatie Business in Wind. Hier werken windenergieprofessionals die gespecialiseerd zijn in het demonteren, renoveren, plaatsen en in bedrijf stellen van gebruikte windturbines. Zij hebben een nieuwe locatie gevonden voor de vijf turbines met elk een vermogen van 3 MW.

Ze komen te staan in een regio in Italië met een zeer toepasselijke naam: Buonconvento, dat zoiets betekent als goede wind. Business in Wind regelt dat ze daar worden geïnstalleerd en dat de turbines een goede servicebeurt krijgen. Met als doel dat ze daar nog 10 tot 15 jaar elektriciteit kunnen produceren. Zo ontstaat een win-win-situatie. De nieuwe windturbines op Neeltje Jans leveren veel meer elektriciteit op en de oude komen op een locatie waar nog geen turbines staan en andere oplossingen te duur zijn.

Optimalisatie Windparken Oosterscheldekering
De sanering van de windturbines maakt onderdeel uit van OWO, Optimalisatie Windparken Oosterscheldekering. Het wordt uitgevoerd door E-Connection. De reeds geïnstalleerde 80 MW wordt uitgebreid tot ongeveer 130 MW. De eerste fase bestaat uit vijf windparken met in totaal 13 turbines, waarmee begin 2022 net zoveel windstroom wordt opgewekt als 70.000 huishoudens jaarlijks gebruiken. Windparken Oosterscheldekering is een unieke combinatie van windenergie, natuur, recreatie en waterkering.

Bekijk hier een korte film over de ontmanteling:

 

Anneke Robbertsen, vrouw van Business in Wind Managing Directeur Wim Robbertsen en fervente blogger, ging een dagje mee en schreef hier een blog over. Lees het verhaal hier.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.