Viking Link contracten bekend

| 23 juli 2019

Het Britse National Grid en het Deense Energinet hebben bekend gemaakt wie contracten zijn gegund voor de 1,4 GW Viking Link, een High Voltage Direct Current (HVDC) interconnector tussen het VK en Denemarken. Deze onderzeese verbinding moet zorgen voor een betere verspreiding van aanbod en integratie van duurzame energie zoals windenergie.

De Viking Link verbinding zal met 768 km de langste ter wereld worden en tevens de eerste onderzeese verbinding tussen het VK en Denemarken. De verbinding komt te liggen tussen het converterstation in Bicker Fen in Lincolnshire, VK, en het converterstation in Revsing in het zuiden van Jutland, Denemarken en komt in zowel VK, Nederlandse, Duitse en Deense wateren te liggen.

Kabels
De interconnector bestaat uit 2 parallelle HVDC kabels. Deze worden vervaardigd en geïnstalleerd door Prysmian Powerlink S.r.l. en NKT HV Cables AB. De verbinding heeft een transportcapaciteit van maximaal 1.400 MW.
Prysmian heeft een contract met een waarde van 700 miljoen ontvangen voor de levering en installatie van 1.250 km aan zeekabels en nog eens 135 km aan landkabels. De kabels (single-core, mass-impregnated paper-insulated cables) worden in Prysmian’s fabriek in Arco Felice in Italië geproduceerd. Het kabelbedrijf zal haar nieuwe installatieschip inzetten.
NKT is verantwoordelijk voor de 75 km verbinding tussen de kust en het converterstation in Revsing in Denemarken. Het gaat om in totaal 150 km aan 525 kV MI HVDC landkabels. Het contract heeft een waarde van ongeveer 90 miljoen euro.

Convertorstations
Het contract voor de fabricage en installatie van de twee converterstations is gegund aan Siemens.

De 3 contracten representeren gezamenlijk een waarde van 1,1 miljard euros. De eerste bouwactiviteiten in zowel het VK en in Denemarken staan gepland voor de zomer van 2020. Het project staat gepland om eind 2023 in bedrijf gesteld te worden. Afbeelding: Viking Link

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.