Windpark oorzaak wolkbreuk Egmond?
Een week geleden vluchtten strandgangers naar de boulevard van Egmond aan Zee. Sterke waterstromen die de paden vanaf de boulevard naar het strand onbegaanbaar en levensgevaarlijk voor badgasten maakten. Heeft het ontstaan van deze wolkbreuk te maken met de windmolens op de Noordzee? Of is het de klimaatsverandering?
Op 14 augustus begon de dag rustig, met een waterig zonnetje. Aan de kust van Noord- en Zuid Holland bedroeg de luchttemperatuur rond het tijdstip van het ontstaan van de wolkbreuk op zeeniveau 23 graden, het zeewater was 18 graden, en er was een laag lichte nevel van ongeveer 50 meter dik die het zicht beperkte tot ongeveer 1200 meter. Boven de laag nevel was het helder met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Een licht briesje uit het west/zuid westen was te weinig om te kite surfen, maar genoeg om een lichte vlieger op te laten. Pas na een uur of 12 begon de wind wat aan te trekken.
De relatieve vochtigheid was betrekkelijk hoog, >80% maar dat werd waarschijnlijk veroorzaakt door de laag nevel. Geen reden dus om je druk te maken, dus allemaal lekker naar het strand, waar we zagen dat de Eneco windmolen bij de haveningang van Scheveningen er die ochtend weinig zin in had en de gebruikers van deze windmolen dus waren aangewezen op fossiele energie. In het algemeen is dit soort weer geen reden om je druk te maken, maar sinds de bouw van grote offshore windparken is de situatie veranderd.
Klik hier voor het originele artikel.
Bronvermelding: Fribonot.nl
Category: Groene energie, Klimaatverandering, Offshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines