Windturbinefabrikant Lagerwey kan productiehal bouwen dankzij crowdfunding

| 23 december 2016

N.a.v. een crowdfundactie die Lagerwey afgelopen week organiseerde haalde de fabrikant van windturbines 2,45 miljoen euro op in slechts 6 dagen tijd. Hiermee is de financiële doelstelling bereikt. En kan de nieuwe productiehal aan de Brunesengweg op Harselaar-West in Barneveld gebouwd worden. 

De bouwkosten zijn in totaal 4,7 miljoen euro.

Bij de bouw van windturbines en daken met zonnepanelen is de afgelopen jaren een trend ontstaan: door mee te investeren krijgen inwoners de kans om mede-eigenaar te worden. Goed voor het draagvlak en bovendien kunnen ze financieel mee profiteren. Windpark Nijmegen-Betuwe is ook een voorbeeld hiervan.

 

Bij de crowdfundactie van Lagerwey wordt echter niet geïnvesteerd in een windmolen. ,,Nee, dit is investeren dichter bij de bron, bij de bouwer zelf natuurlijk. Dat is het verschil.”

Mensen kunnen obligaties van het bedrijf krijgen, die na vijf jaar worden afgelost. Lagerwey Wind biedt een jaarlijkse rente van 6 procent. ,,De crowdfunding loopt als een tierelier. Het is ook mooi om te zien dat eigen Lagerwey-mensen zo ook een deel van hun verdiende geld weer in het bedrijf stoppen. Daar zijn we trots op.”

Lagerwey wil de 2,45 miljoen euro aanwenden om de bouw van de nieuwe productiehal aan de Brunesengweg op Harselaar-West-West deels te financieren. De totale bouwkosten bedragen 4,7 miljoen euro. Daar is de financiering al voor rond, zo bevestigt Poort. ,,Met deze actie kan iedereen die dat wil en in ons verhaal gelooft, er ook een stukje van mee profiteren. Daarnaast biedt het geld ons de kans om wat geld achter de hand te houden, om bijvoorbeeld nieuwe innovaties of werkkapitaal te financieren. Ten opzichte van de bank worden we flexibeler.”

Ook wil Lagerwey het geld mogelijk gebruiken voor uitbreiding van de nieuwbouw, die komend voorjaar betrokken wordt. Met de nieuwe fabriek wordt de capaciteit verdubbeld naar ruim vijftig windturbines per jaar. ,,Maar mochten we de groei overtreffen, dan is er ruimte om die productiefaciliteit weer uit te breiden. Die optie willen we openhouden. Door deze crowdfundactie kunnen we daardoor waarschijnlijk sneller handelen”, zo verklaart Poort.

Zij kenmerkt Lagerwey als een solide bedrijf dat de komende jaren hard zal groeien. Dat blijkt ook uit de financiële prognoses: De jaaromzet kwam vorig jaar uit op 43 miljoen euro, een bedrag dat naar verwachting ook dit jaar wordt gehaald. Voor 2017 is gezien het aantal verkochte orders 50 miljoen euro begroot. In 2018 wordt op een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro gerekend.

Lees meer

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.