15m hoge windmolen met houten bladen concurreert met zonnepanelen

| 24 augustus 2016

Windmolenfabriek EAZ Wind in Hoogezand bouwt dit jaar 30 kleine windmolens op agrarische gronden. In 2014 startten een viertal afgestudeerde vrienden van de Universiteit Twente (werktuigbouwkunde) met het bouwen van een windmolen. Een van de oprichters Sjouke Ritsema liep stage in Denemarken.  De vader van Sjouke die akkerbouwer is, liep met plannen rond om zonnepanelen op het dak te installeren. Sjouke bracht het idee naar voren om een windmolen te bouwen en de akkerbouwer stemde in.

Een windmolen van 15 m hoog werd gebouwd en is in april 2015 geplaatst. Een melkveehouder die aan de andere kant van het dorp woonde raakte ook geïnteresseerd. De jongens kregen een tweede opdracht, de EAZ-twaalf met een nominaal vermogen bij 7.2m/s van 10kW werd geplaatst. In 2015 zijn in Groningen 6 windmolens geplaatst en dit jaar gaat EAZ Wind 30 windmolens plaatsen.  De opbrengsten en het rendement is goed. Het bedrijf geeft 10 jaar productgarantie. Opvallend is dat de wieken gefabriceerd worden van Lariks hout welke afkomstig is uit de bossen van Staatsbosbeheer in Drenthe. Vervolgens wordt het verlijmd in een houtpakket en dat gaat het naar een trappenbouwer in Stadskanaal. Met een freesbank worden de bladhelften gefreesd.

Met glasvezel en epoxy worden het hout  netjes afgewerkt en gecoat tegen weersinvloeden. De generator wordt elders gefabriceerd. In Hoogezand  worden de rotorbladen, de elektronica en de stalen mast ook gelast. De fundering is een deels prefab, en deels stalen kruis. EAZ Wind biedt het volledige pakket aan, vergunningsaanvraag, de installatie, het leggen van de kabel, leveren en aansluiten van de windmolen. De SDE subsidie op de windmolen zit vragen wij ook aan.

Agrarisch bouwplan is noodzakelijk

De landschappelijke inpassing is belangrijk en daarmee is ook gekeken naar de hoogte en of het past in het landschap. De provincie Groningen heeft de hoogte bepaald op 15 m ashoogte en of het binnen het bestemmingsplan past wat de provincie Groningen heeft bepaald. De rotordiameter is  12 m en vangt hiermee voldoende wind om op jaarbasis minimaal 30.000kWh groene stroom op te wekken. En dit sluit  aan bij de behoefte van melkveehouders en akkerbouwers. Sommige besluiten om 2 of 3 of 4 windmolens te plaatsen om aan de behoefte te voldoende. Onlangs heeft het EAZ Wind ook 2 windmolens verkocht in de provincie Drenthe.  Het bijzondere is dat één windmolen is van een dorpscoöperatie en een groep dorpsbewoners gaan daarvan de stroom verdelen. Alleen komt deze te staan bij de akkerbouwer. Reden is: EAZ Wind is gebonden aan het plaatsen van windmolen te plaatsen binnen een agrarisch bouwplan.

Besparing van energie

“Het is anders dan een grote windmolen. Exploitanten installeren deze met als doel om energie op te wekken en te verkopen. Het gaat bij deze windmolen om de besparing van energie. Daarmee haal je uiteindelijk ook het meeste rendement en bespaar je op de energiebelasting die je betaalt  van de energie die je normaliter inkoopt.  Omdat je je eigen stroom opwekt en weg mag strepen op de eigen energierekening. We concurreren met zonnepanelen. We hebben voordelen t.o.v. zonnepanelen en dat zit voornamelijk in de aansluiting op de meterkast. Voor zonnepanelen heb je een zwaardere aansluiting nodig omdat het piekvermogen van zonnepanelen hoog is. De windmolen is maar 10kW, dat is het vermogen van de EAZ windmolen. We kunnen al op 3 x 16 ampère  kan de windmolen aangesloten worden. De meeste akkerbouwer, hebben een zwaardere afzekering. En bij zonnepanelen moet je vaak wel 1 of 2 stappen omhoog voor een zwaardere afzekering en daar betaal je jaarlijks honderden euro’s meer voor. En dat is vaak met een windmolen niet en dat is wel belangrijk en maakt wel het verschil,” vertel Bart Schuitema van EAZ wind.

Gelijkmatiger energie opwekken

Een andere voordeel is dat je veel gelijkmatiger energie opwekt dan met zonnepanelen.  Het waakt vaker en ook ’s nachts. Bij zonnepanelen natuurlijk niet. Op zich is dat nu nog niet erg omdat je nog mag salderen. Alle energie die je teveel opwekt mag je leveren aan het net en op een ander moment weer gebruiken voor hetzelfde tarief. Die regeling staat vast tot 2020 gaan ze volgend jaar evalueren en wij verwachten dat vanaf 2020 die regeling stapsgewijs gaat afbouwen. En krijg je minder geld voor energie die je leveren aan het net. En dan energie opwekken wat gelijkmatig wordt  is dan heel belangrijk. En een combinatie tussen energie opwekken met zon en wind is het mooiste en erg natuurlijk . Veel klanten waar aan wij molens leveren die ook al zonnepanelen hebben en nog rest hebben van een energiebehoefte die ze moeten inkopen. Dan plaatsen zij een windmolen erbij.   Dan zie je over het jaar gemiddelde een vlakke lijn in de energie die je aan het opwekken bent. Ook is interessant dat je op deze windmolens een SDE subsidie ontvangen met een klein verbruik aansluiting. Met zonnepanelen kun je alleen nog maar SDE subsidie krijgen met een groot verbruik.  Groningen, provincie Drenten aantal gemeentes en hetzelfde geldt voor bepaalde gemeenten in Drenthe waarbij de provincie het goedkeurt. De focus ligt nu nog in Groningen, hoe het er ziet, of het in het landschap past en hoe zich dat verder kan uitspreiden in de rest van Nederland”.

www.eazwind.com

EAZ Wind bouwt in 2016 30 windmolens op agrarisch grondgebied.

EAZ Wind bouwt in 2016 30 windmolens op agrarisch grondgebied.

De houten rotorbladen worden bewerkt in de fabriek in Hoogezand

De houten rotorbladen worden bewerkt in de fabriek in Hoogezand

Een vriendengroep afgestudeerden van de Universiteit Twente starten windmolenfabriek in Hoogezand.

Een vriendengroep afgestudeerden van de Universiteit Twente starten windmolenfabriek in Hoogezand.

Ook de windvaan is van hout

Ook de windvaan is van hout

De stalen mast wordt ook in Hoogezand gelast.

De stalen mast wordt ook in Hoogezand gelast.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.