ABB levert schakelstation Windpark Zeewolde

| 24 april 2019

ABB Power Grids levert het schakelstation voor het 358 MW Windpark Zeewolde. ABB zal ook de 6,5 kilometer lange kabelverbinding tussen het schakelstation en het hoogspanningsnet leveren.

ABB Power Grids levert de twee 240 MVA-transformatoren die bij het schakelstation geplaatst worden. Daarmee wordt de energie die door de windturbines op 33 kV-niveau geleverd wordt omhoog getransformeerd naar 150 kV om met zo gering mogelijke energieverliezen in te voeden op het landelijke hoogspanningsnet via het hoogspanningsstation van TenneT. Naast de 33 kV en 150 kV schakelapparatuur levert het bedrijf ook de beveiligingsapparatuur, het Scada-systeem en alle bouwkundige voorzieningen voor het schakelstation. Ook de 6,5 kilometer lange kabelverbinding van het windturbinepark naar het 150kV-station van TenneT behoort tot de leveringsomvang.

In de loop van 2019 beginnen de bouwwerkzaamheden. In het najaar van 2020 zal het park de eerste duurzaam opgewekte energie leveren. Het schakelstation wordt voorbereid om ook de energie van andere windparken en zonneparken te verwerken.

Windpark Zeewolde
Het windpark bestaat uit 91 grote, moderne turbines met een vermogen van maximaal 3,5 MW. Deze vervanden 220 kleinere verspreid staande molens. Na voltooiing zal windpark Zeewolde met 357 MW het grootste windproject op land in Nederland zijn. Dat is 2,5 keer meer dan er met de huidige molens wordt opgewekt. Windpark Zeewolde B.V. is een besloten vennootschap met aandeelhouders, bestaande uit ruim 200 agrarische ondernemers, bewoners, grond- en windturbine-eigenaren uit de omgeving van Zeewolde.

 

Tags: , , ,

Category: Electriciteit, Onshore windparken, Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.