Eerste fossielvrije staal geproduceerd en geleverd door SSAB in Zweden

| 24 augustus 2021

 

SSAB in Zweden produceert eerste fossielvrije staal

© Vattenfall

SSAB in Zweden heeft het eerste fossielvrije staal geproduceerd en geleverd. De testlevering is een aanzienlijke stap in de richting van een fossielvrije waardeketen voor de productie van ijzer en staal.

 

SSAB Oxelösundin produceerde begin juli het eerste staal door middel van de HYBRIT-technologie. Dit staal werd gereduceerd met 100% waterstof in plaats van kolen en cokes. Het staal wordt nu als eerste geleverd aan Volvo Group.

De HYBRIT-technologie is een initiatief van Zweeds staalbedrijf SSAB, LKAB (producent van ijzererts voor de staalindustrie) en Vattenfall. Zij ontwikkelden in 2016 de technologie om ijzer te maken met waterstof, genaamd HYBRIT, om zo een fossielvrije ijzer- en staalproductie mogelijk te maken. In juni 2021 konden de drie bedrijven eindelijk het eerste waterstofgereduceerde sponsijzer presenteren uit de HYBRIT-testfabriek in Luleå. Dit nieuwe sponsijzer is gebruikt om het eerste staal te produceren.

Op dit moment is de staalindustrie voor 7% verantwoordelijk voor de wereldwijde CO2 uitstoot. Door een fossielvrije waardeketen te creëren van mijn tot afgewerkt staal, met fossielvrije pellets, fossielvrije elektriciteit en waterstof, helpt dit om zo de uitstoot van de staalindustrie te verminderen.

Productie op industriële schaal tegen 2026

Het doel is om in 2026 fossielvrij staal te leveren aan de markt en de technologie op industriële schaal toe te passen. Gällivare is gekozen als locatie voor de geplande demonstratiefaciliteit voor productie op industriële schaal. Dankzij de HYBRIT-technologie kan SSAB nu de totale CO2-uitstoot van Zweden met ten minste tien procent verminderen, en die van Finland met zeven procent.

“Het doet ons zeer goed dat de HYBRIT-samenwerking weer een essentiële stap zet richting de productie van het allereerste fossielvrije staal door SSAB en de levering ervan aan hun klant. Dit laat nogmaals zien dat het aangaan van partnerships en samenwerken onze uitstoot kan helpen verminderen en het concurrentievermogen van sectoren kan verhogen”, zegt Anna Borg, President en CEO van Vattenfall.

Zo ook spreekt de minister van Handel en Industrie van Zweden, Ibrahim Baylan: ”De industrie en dan vooral de staalindustrie zijn grote uitstoters, maar vormen ook een belangrijk onderdeel van de oplossing.”

“Het eerste fossielvrije staal ter wereld is niet alleen een enorme doorbraak voor SSAB, het betekent ook dat de transitie mogelijk is en dat de klimaatimpact van de wereldwijde staalindustrie aanzienlijk kan worden teruggedrongen”, zegt Martin Lindqvist, President en CEO SSAB.

Jan Moström, President en CEO van LKAB spreekt: ”Door de HYBRIT-technologie te industrialiseren en over te gaan op de productie van sponsijzer op industriële schaal, maken we het voor de staalindustrie mogelijk om de transitie te maken. Dit is het mooiste wat we samen kunnen doen voor het milieu.’’  Bron: Vattenfall

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.