Elia Group en PPL Corporation werken samen aan ontwikkeling van offshore transmissie oplossingen in de VS

| 24 oktober 2022

Bron: Elia

De Belgische netbeheerder Elia Group (via haar dochteronderneming WindGrid) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Amerikaanse nutsbedrijf PPL Corporation (via haar dochteronderneming PPL TransLink LLC) om de komende jaren samen innovatieve transmissie-oplossingen uit te werken voor de aansluiting van toekomstige offshore windparken in New England (VS).

Elia Group en PPL willen hun beide sterktes combineren en ondertekenden hiervoor een memorandum van overeenstemming (MOU) om samen te werken aan de ontwikkeling, de bouw en het beheer van transmissie-installaties.

Midden oktober willen de beide partijen samen deelnemen aan een zogenaamde Request for Information (RFI) die gelanceerd wordt door de vijf staten in New England (Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, Maine en New Hampshire). In deze vragenronde wordt input verzameld over de veranderingen die nodig zijn in het hoogspanningsnet om toekomstige offshore windparken aan te sluiten.

Elia Group heeft al meer dan 25 jaar ervaring in elektriciteitstransmissie op zee. Via haar dochterondernemingen in België (Elia) en Duitsland (50Hertz) heeft de onderneming 14 windparken (3.500 MW tegen eind 2022) aangesloten op haar onshore net en beheert ze momenteel drie onderzeese HVDC-interconnectoren (hoogspanningsgelijkstroom).

Elia Group bouwde ’s werelds eerste hybride interconnector (een interconnector die verbonden is met drie offshore windparken) en heeft tal van innovatieve projecten en toepassingen ontwikkeld. Zo heeft Elia Group onder meer het eerste offshore AC-net in Duitsland gebouwd en het gebruik geïntroduceerd van röntgentechnologie voor offshore kabelinspecties. Er wordt ook gewerkt aan nieuwe innovaties. Elia Group ontwikkelt momenteel ’s werelds eerste energie-eilanden die de bouwstenen vormen van een geïntegreerd Europees offshore net. Deze elektriciteitshubs op zee zullen windparken en HVDC-interconnectoren verbinden met meerdere Europese landen. Voor deze projecten werkt Elia Group
nauw samen met windontwikkelaars, andere netbeheerders en internationale partners in de hele waardeketen.

PPL heeft een ruime ervaring in het bouwen en beheren van grootschalige onshore transmissie-installaties in de VSVia haar dochterondernemingen heeft PPL Corporation de afgelopen tien jaar meer dan $ 9 miljard geïnvesteerd in transmissie-infrastructuur in de VS. Dit is een deel van een totale investering van meer dan $ 30 miljard in nutsinfrastructuur en technologie. De onderneming heeft heel wat ervaring in de samenwerking met een brede waaier van stakeholders om succesvol nieuwe transmissieprojecten te lanceren en met regionale transmissiebedrijven om het net robuuster te maken. De onderneming beheert een van de meest betrouwbare elektriciteitsnetwerken van Amerika.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.