Eneco en GIGA Storage starten dit jaar met bouw grootste batterij van Nederland

| 24 juni 2021
Eneco en GIGA Storage bouwen grootste batterij van Nederland

© Eneco

GIGA Storage en Eneco starten dit jaar met de bouw van de grootste batterij van Nederland; GIGA Buffalo. De batterij krijgt een vermogen van 24 MW en 48 MWh. Met GIGA Buffalo is het mogelijk productie van en vraag naar energie met elkaar in balans te brengen met behulp van groene energie. De batterij is naar verwachting na de zomer van 2022 operationeel.

De elektriciteit die jaarlijks in de batterij wordt opgeslagen is ruim 30.000 MWh, te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van circa 9.000 huishoudens. Daarmee wordt GIGA Buffalo ruim zes keer zo groot als de huidige GIGA Rhino batterij. Eneco gaat de batterij langjarig huren van GIGA Storage en inzetten voor haar energiediensten.

De batterij moet een verdere integratie van duurzame productiemiddelen in de elektriciteitsmarkt mogelijk maken levert naar verwachting een CO2 besparing op van ruim 23 duizend ton per jaar.

Energiebalans

Om het doel van verdere integratie van duurzame productiemiddelen te bereiken, gaat Eneco GIGA Buffalo vooral inzetten voor voorspelfouten in vraag en aanbod van energie op de intraday handelsmarkt. Daarnaast wordt de batterij ingezet voor ondersteunende diensten aan TenneT. Dit gebeurt dan dus volledig duurzaam. In de komende maanden wordt gewerkt aan de voorbereidingen van de bouw, zoals het finaliseren van de benodigde contracten met leveranciers en de financiering.

Smartgrid

GIGA Buffalo wordt aangesloten op het smartgrid van Windnet op het terrein van Accres, onderdeel van Wageningen University & Research, nabij Lelystad. Hier wordt onder meer onderzocht hoe er zoveel mogelijk duurzame energie op het huidige elektriciteitsnet gezet kan worden.

Giga Buffalo is een project van GIGA Storage B.V., ontwikkelaar van energie-opslagsystemen. Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage: “Onze ambitie is om het grootste duurzame elektriciteitsopslagbedrijf van Europa te worden. De samenwerking met Eneco draagt hier aan bij. Naast dat we de grootste batterij van Nederland realiseren met GIGA Buffalo, combineren we dat nu voor het eerst met de verhuur van energieopslagcapaciteit aan (energie)bedrijven.”

Lucien Wiegers, commercieel directeur Eneco Energy Trade: “Voor Eneco is het kunnen balanceren tussen vraag en aanbod van energie, de intraday posities, van vitaal belang om ook de verdere integratie van duurzame productiemiddelen te kunnen realiseren. Opslag van energie, in batterijen die daarvoor 24/7 beschikbaar zijn, gaat daarin een belangrijke rol spelen. We zijn dan ook verheugd met de ontwikkeling van GIGA Buffalo, waarmee we tegelijkertijd ook een grote CO2 besparing mogelijk maken.” Bron: Eneco

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.