Finse overheid akkoord met start aanbestedingsprocedure voor 5 offshore windparken

| 24 november 2023

Op 23 november 2023 heeft de Finse regering een principebesluit vastgesteld om een veilingprocedure te starten voor vijf offshore windparken in Finse openbare wateren. Voor twee windparken zal de aanbesteding dit jaar nog plaatsvinden.

Bron: Metsähallitus

De te veilen offshore windparken bevinden zich in door Metsähallitus beheerde openbare wateren in de provincies Ostrobothnia en Noord-Ostrobothnia. De veilingprocedure wordt gestart volgens het veilingmodel dat in 2021 is ontwikkeld.

Metsähallitus schrijft een aanbesteding uit voor de projectpartners, verhuurt het gebied aan de geselecteerde partner en verkoopt de projectrechten voor de ontwikkeling, bouw en productie van hernieuwbare energie in het gebied. De partner is verantwoordelijk voor het aanvragen van de benodigde vergunningen voor het project. De maximale leasetermijn is 50 jaar.

Aanbesteding voor 2 windparken dit jaar al van start

In twee gebieden (Pyhäjoki/Raahe en Närpiö) gaat de veilingprocedure dit jaar al van start, terwijl in drie andere gebieden (Siikajoki/Hailuoto, Raahe/Siikajoki en Kristiinankaupunki) aanbestedingen worden voorbereid in samenwerking met de gemeenten. De feitelijke toewijzing van het gebruiksrecht aan de projectpartners die voor elk gebied zijn geselecteerd, zal na de veilingen worden besloten door de Raad van State.

De geselecteerde watergebieden liggen in gebieden die in het regionale ontwikkelingsplan zijn aangewezen voor de productie van windenergie. De gebieden zijn geselecteerd op basis van hun initiële connectiviteit met het net en hun impact op de koopvaardij, defensiemogelijkheden en het landschap.

Maximaal 7.500 MW totale vermogen

De vijf offshore windparken die worden geveild hebben een totale oppervlakte van ongeveer 860 km2 en een maximale berekende capaciteit van ongeveer 7 500 MW. De maximale capaciteit van de locaties is ongeveer 500 windturbines. De investeringswaarde van één offshore windpark is ongeveer 3 tot 4 miljard euro. De staat ontvangt inkomsten uit de lease van de locaties en uit de verkoop van projectrechten. Ook de gemeenten in de regio profiteren. De gemeenten ontvangen onroerendgoedbelasting op offshore windparken in openbare wateren en de projecten hebben ook een aanzienlijke impact op de werkgelegenheid.

De exploitant wordt geselecteerd via een concurrerend veilingproces dat eerlijk, transparant en billijk is, in het algemene belang van de staat en concurrentieneutraal. Volgens minister van Milieu en Klimaat Kai Mykkänen, zal alleen al met de windenergie uit deze geveilde gebieden de jaarlijkse elektriciteitsproductie van Finland naar verwachting met meer dan een derde toenemen. Bron: Valtioneuvosto.fi

Tags: , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.