Frankrijk’s eerste offshore windpark is volledig operationeel

| 24 november 2022

© Enbridge

Saint-Nazaire, het eerste offshore windpark op commerciële schaal van Frankrijk is volledig operationeel. Dit meldde de eigenaren EDF Renewables en EIH S.à.r.l, een dochteronderneming van Enbridge Inc., en CPP Investments op 23 november.

Het Saint-Nazaire offshore windpark is gelegen op 12 tot 20 km afstand van de zuidwestkust van Frankrijk. Het project omvat 80 windturbines met een gezamenlijk opgesteld vermogen van 480 MW. Het betreft windturbines van het type GE Haliade 150-6MW op XL monopile fundaties.

De bouw duurde bijna drie jaar. De eerste stroom werd begin juni dit jaar geleverd. Het windpark zal het equivalent van 20% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de Loire-Atlantique regio produceren en jaarlijks het equivalent van het verbruik van 700.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Samenwerking

Tijdens de ontwikkelings- en bouwfase heeft het projectteam nauw samengewerkt met lokale belanghebbenden. Verenigingen voor milieubescherming, zoals France Nature Environnement, Bretagne Vivante, de Liga voor Vogelbescherming en geassocieerde deskundigen van het Nationaal Natuurhistorisch Museum, het Nationaal Instituut voor Onderzoek voor de Zee-exploitatie en onafhankelijke ontwerpspecialisten leverden de kennis die nodig was om het windpark te ontwerpen met respect voor het milieu en de biodiversiteit. De fauna en flora werden tijdens de verschillende fasen van de werkzaamheden nauwlettend in het oog gehouden en de milieubewaking zal worden voortgezet.

Stimulans voor Franse industriële offshore wind sector

De bouwfase van het project heeft aanzienlijk bijgedragen tot de opkomst van een nieuwe industriële offshore windsector in Frankrijk. De gegunde contracten boden Franse bedrijven de kans om hun expertise en daarmee concurrentievermogen te vergroten. In totaal waren tijdens de bouwfase gemiddeld 2.300 mensen werkzaam in Frankrijk.

Ongeveer honderd mensen zullen op de site blijven werken om de werking en het onderhoud van het windpark in La Turballe, Frankrijk, te helpen verzekeren.

Nederlandse inbreng

Bij de bouw van het eerste offshore windpark van Frankrijk waren ook meerdere Nederlandse bedrijven betrokken, waaronder Acta Marine, DHSS, Cargostore, TMS, Z-Bridge, en werd het installatieschip Pioneering Spirit ingezet voor de plaatsing van het offshore station.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.