GE levert 190 Haliade-X 13 MW turbines voor Dogger Bank OWP

| 24 september 2020

© GE Renewable Energy

General Electric Renewable Energy (GE) kondigde deze week aan dat het 190 exemplaren van de Haliade-X 13 MW gaat leveren aan wat het grootste offshore windpark ter wereld moet worden, het Dogger Bank project in het Verenigd Koninkrijk.

De Haliade-X 13 MW offshore windturbine heeft t.o.v. de testversie een van 12 naar 13 MW verhoogd vermogen. Sinds november 2019 is de testversie, de Haliade-X 12, in Rotterdam operationeel. Onlangs heeft deze turbine de voorlopige typecertificatie van DNV-GL ontvangen. De rotor is t.o.v. de testversie niet veranderd: rotorbladen van 107 m lengte voor een rotordiameter van 220 m en een rotoroppervlakte van 38.000 m2.

De locatie van Dogger Bank Wind Farm is in de Noordzee, ca. 130 km ten oosten van de Engelse kust van Yorkshire met een waterdiepte tussen 20 – 35 m. Gepland zijn drie windparkdelen: Dogger Bank A, Dogger Bank B en Dogger Bank C met elk een opgesteld vermogen van rond de 1,2 GW.

Dogger Bank Wind Farm is de naam van de projectmaatschappij, een 50/50 joint venture van het Britse energiebedrijf SSE (Scottish and Southern Energy) Renewables en het Noorse energiebedrijf Equinor. GE Renewable Energy heeft een leveringscontract voor 190 windturbines inclusief 5 jaar service voor Dogger Bank A en B ontvangen. Het contract wordt definitief na de investeringsbeslissing. Financial close voor Dogger Bank A en B wordt eind 2020 verwacht en voor Dogger Bank C eind 2021. Installatie van de windturbines van Dogger Bank A zal 2023 beginnen.

De haven van Hartlepool wordt de basis voor installatie en in bedrijf stelling. Daardoor ontstaan 120 banen tijdens de bouw. Verder ontstaan op de offshore locatie en in de haven van Tyne 120 banen voor onderhoud en service tijdens de levensduur van het project. De elektrische verbinding naar de kust zal op gelijkstroom – technologie (HVDC – High Voltage Direct Current) worden gebaseerd.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.