GE produceert eerste rotorblad voor Haliade-X 12 MW prototype

| 24 april 2019

General Electric (GE) Renewable Energy, de fabrikant van o.a. windturbines, heeft het eerste rotorblad voor de Haliade-X 12 MW gereed.

De rotorbladen voor de windturbine worden geproduceerd door dochteronderneming LM Wind Power in een nieuw opgerichte fabriek in Cherbourg, Frankrijk. De bladen zijn 107 m lang en zijn opgebouwd uit dunne lagen glas- en koolstofvezels en hout die aan elkaar worden gelijmd met behulp van een speciale hars. GE zal twee rotorbladen gaan testen op een 20-jarig levensduur.

De masten van de Haliade-X 12 MW worden in Sevilla, Spanje geproduceerd en de gondel in Saint-Nazaire. Het prototype wordt op de Maasvlakte in Rotterdam geplaatst.

Eerder deze maand kwam GE in het nieuws toen het een boete van 52 miljoen Euro opgelegd kreeg door de Europese Commissie. In maart 2017 werd de fabrikant van rotorbladen, LM Windpower, overgenomen door GE. GE heeft in het kader van de goedkeuring van deze overname, zo bleek later, foutieve informatie aan de EU – commissie verstrekt. Dit is in conflict met de EU – regels bij overnames.

Toen GE in januari 2017 de geplande overname van LM Windpower kenbaar maakte aan de EU – commissie heeft GE aangegeven geen nieuwe offshore windturbines te willen ontwikkelen met meer vermogen dan haar bestaande offshore windturbine met 6 MW. Later werd door de EU – commissie vastgesteld dat GE eerder in januari 2017 aan klanten offshore windturbines had aangeboden met meer dan 6 MW vermogen. De boete heeft overigens geen invloed op de verstrekte goedkeuring van de overname. Afbeelding: GE

Tags: , ,

Category: Offshore windparken, Windturbinefabrikanten

Reacties zijn gesloten.