Gemeente Barneveld start binnenkort winddialoog

| 24 januari 2020

© Gemeente Barneveld

De gemeente Barneveld onderzoekt of er windturbines kunnen komen in de gemeente. Een Milieu Effect Rapport (MER) is hiervoor al gedaan en gepresenteerd aan de Commissie Samenleving van de gemeenteraad op 22 januari. De gemeente wil nu met de verschillende betrokken partijen in gesprek gaan, de zogenaamde winddialoog. Het bereidt daarom een aantal bijeenkomsten voor. De start van deze winddialoog staat gepland voor eind maart 2020.

Volgens de gemeente blijven op basis van een eerste toetsing 13 mogelijke zoekgebieden over. Maar in 8 gebieden aan de oostkant van Barneveld bevinden zich laagvliegroutes van Defensie. Ook liggen deze gebieden bij natuurgebieden waardoor het bijna niet mogelijk is om hier windturbines te plaatsen. Uiteindelijk blijven er voor nu 5 gebieden over voor windturbines. Tijdens de winddialoog kunnen inwoners, ondernemers, georganiseerde inwoners, belangenorganisaties en andere belanghebbenden samen bespreken wat de beste keuzes zijn voor de plaatsing van windturbines in deze gebieden. Voor het gebied 5 wordt alleen het gedeelte ten zuiden van de A1 meegenomen. Dit betekent dat het deel van gebied 5 ten noorden van de A1 buiten de winddialoog blijft.

Het resultaat van deze winddialoog wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Die neemt vervolgens het besluit waar windturbines kunnen worden geplaatst. Dat doet de gemeenteraad in de Structuurvisie Windenergie. Het besluit ligt 6 weken ter inzage. Zijn de locaties éénmaal bekend dan worden voor die plekken zogenoemde locatietafels opgezet waar omwonenden, aangrenzende bedrijven, en initiatiefnemers met elkaar afspraken over de komst van de windturbines en dit advies aan de gemeente geven. Die besluit vervolgens of de initiatiefnemers een vergunning kunnen aanvragen. De eerste aanvraag verwacht de gemeente op z’n vroegst medio 2021. Bron: Gemeente Barneveld

Tags: , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie, Windparken

Reacties zijn gesloten.