Grootste rotorblad testfaciliteit wordt gebouwd in Wieringerwerf

| 24 augustus 2020

3D-illustratie testfaciliteit STRETCH-project, © IDOM

In het WMC Technology Center van LM Wind Power in Wieringerwerf, ongeveer 70 km ten noorden van Amsterdam, wordt gebouwd aan de grootste testfaciliteit voor windturbinebladen. Een consortium van GE Renewable Energy, LM Wind Power en het Nederlands onderzoeksbureau TNO werken hieraan samen. Naar verwachting is de bouw in november dit jaar afgerond.

De nieuwe testfaciliteit voor rotorbladen maakt het mogelijk om de sterkte en het dynamisch gedrag van rotorbladen te testen en te meten onder de enorme mechanische belastingen die door de grote bladen worden veroorzaakt. De opgedane kennis zal worden gebruikt om bestaande en toekomstige ontwerpen te verbeteren.

Peter Eecen, R&D-manager TNO Windenergie: “Grotere turbines zijn essentieel om de energietransitie vorm te geven. Zonder innovaties zouden grotere turbines te zwaar en te duur worden om commercieel rendabel te zijn. Snelle innovatie op het gebied van windturbineblad- en rotorontwerp, materialen, constructie en productie hebben de opschaling van windturbines op zee wereldwijd haalbaar en aantrekkelijk gemaakt.”

Hanif Mashal, LM Wind Power Vice President Engineering: “Het opzetten van de meest geavanceerde en grootste rotorblad testfaciliteit in zijn soort toont onze inzet om inzichten te ontwikkelen in rotorbladtechnologie die verder gaan dan alleen de productie van bladen.

Met deze innovatieve rotorbladfaciliteit zullen we in staat zijn om de pitch lagers en het pitch systeem, die de windturbinebladen aan de naaf bevestigen, in eigen huis te verifiëren. Daarnaast maken we het mogelijk om de opgevangen energie te maximaliseren en tegelijkertijd de belasting op de windturbine te verminderen. Dit zal onze klanten een beter inzicht geven in het dynamische gedrag van onshore en offshore rotoren en zal LM Wind Power helpen bij het ontwerpen van ultra-grote rotorbladen door de bestaande ontwerpen uit te rekken en te verbeteren.”

De faciliteit wordt gebouwd in het kader van het driejarige STRETCH-project, dat gedeeltelijk gefinancierd is door het Ministerie van Economische Zaken.

Haliade-X 12 MW
De drie partijen werken ook al samen aan het testen van GE Renewable Energy’s Haliade-X 12 MW prototype op Maasvlakte 2. Het rotorblad van deze windturbine, geleverd door LM, is met 107 m op dit moment het grootste in zijn soort.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.