Grootste windpark in Africa geopend

| 24 juli 2019

In Kenia is het onshore windpark Lake Turkana Wind Power project vorige week vrijdag officieel geopend door de Keniaanse President Uhuru Kenyatta. Met ongeveer 310 MW is dit het grootste windpark in Africa.

Het windpark ligt nabij Lake Tukana, ongeveer 600 km van Nairobi. Deze locatie in de “Turkana Corridor” heeft zeer gunstige windcondities, veroorzaakt door een straalwind afkomstig van de Indische Oceaan. De vallei tussen Mount Kulal en Mount Nyiru zorgt voor een “venturi” effect (een trechter effect), waarin windstromen versneld worden. In totaal staan hier 365 windturbines van Vestas  (type V52) met een met een ashoogte van 45 meter en een vermogen van 850 kW. Het windpark is vanaf een high voltage substation via een transmissielijn verbonden met het nationale elektriciteitsnetwerk. De transmissielijn is aangelegd door de Keniaanse overheid.

Het project bereikte in december 2014 financial close. Hier ging een traject van 8 jaar aan vooraf. De bouw van het windpark is gestart in januari 2015 begonnen. In maart jl. was het windpark volledig operationeel. Het vermogen van het windpark is ongeveer gelijk aan 17% van het nationaal geïnstalleerd vermogen. Voor de geproduceerde stroom heeft het windpark een 20-jarig PPA afgesloten met Kenya Power & Lighting Company Ltd.

Het windpark is een project van een Lake Turkana Wind Power Limited, een consortium, bestaande uit het Nederlandse KP&P Africa B.V en Aldwych International as mede ontwikkelaars en Investment Fund for Developing Countries, Vestas Eastern Africa Limited, Finnish Fund for Industrial Cooperation Ltd, KLP Norfund Investments AS en Sandpiper.  Afbeelding: KP&P Africa

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd, Wereldwijd Windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.