Hollandse Kust Zuid Beta jacket op weg naar Nederland

| 24 mei 2021
Load out Hollandse Kust Zuid Beta jacket. Bron: Petrofac

© Petrofac

De jacket fundatie voor het Hollandse Kust Zuid (HKZ) Beta offshore station is vertrokken vanuit de Verenigde Arabische Emiraten en onderweg naar Nederland. De jacket zal straks op 21 meter diepte in het Hollandse Kust Zuid offshore windpark geplaatst worden en daar wachten tot de komst van het bovendeel (topside) van het station. Het gehele station moet in 2022 gereed zijn.

HKZ Beta maakt samen met het HKZ Alpha offshore station deel uit van de offshore verbinding voor het 1,5 GW HKZ offshore windpark van Vattenfall. TenneT, als netbeheerder verantwoordelijk voor de offshore verbinding, had Petrofac het EPCI contract gegund voor beide 700 MW transformatorstations.

Petrofac heeft de bouw van de jacket fundatie uitbesteed aan Eversendai Offshore in ras Al Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten. De jacket wordt nu vervoerd op de heavy load carrier Hua Xing Long, hetzelfde schip dat in de zomer van 2020 ook al de jacket voor het HKZ Alpha offshore station vervoerde. Mammoet was verantwoordelijk voor de load out.

De topside wordt eind dit jaar verwacht en wordt wederom door Drydocks World in Dubai gebouwd. Het eerste staalwerk begon vorige zomer. HKZ Beta zal samen met HKZ Alpha de elektriciteit van in totaal 140 Siemens Gamesa 11 MW, SG 11.0-200 DD turbines verzamelen en omzetten naar 220 kV. De platformen zijn elk via twee onderzeese 220 kV-kabels verbonden met het vasteland waar ze worden aangesloten op de hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV Zuidring. Het windpark moet in 2023 gereed zijn.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.