Interconnector-project tussen de E-netten van Duitsland en het VK bereikt financial close

| 24 juli 2022

Het projectbedrijf voor de interconnector – Neuconnect – werd in januari 2018 opgericht. Na 4,5 jaar bereikte Neuconnect Britain Ltd. op 21 juli 2022 financial close van het project. De investeringskosten voor de interconnector zijn geraamd op 2,8 miljard Euro.

Interconnector-project tussen de E-netten van Duitsland en het VK bereikt financial close

Bron: NC

Door interconnectie is het mogelijk de betrouwbaarheid van landelijke E-netten structureel te verhogen. Het interconnectietraject loopt van Wilhelmshaven in Noord-Duitsland door de Noordzee naar de plaats Isle of Grain in Engeland. Isle of Grain ligt aan de oostkant van het schiereiland Hoo in de monding van de Theems. Bij beide plaatsen wordt een onderstation gebouwd. Deze worden met elkaar verbonden door ca. 725 km onderzeese kabels die door Britse, Nederlandse en Duitse wateren lopen. De interconnector heeft in beide richtingen een capaciteit van 1,4 GW.

HVDC

De toegepaste transmissietechniek is om efficiency redenen gebaseerd op gelijkstroom (HVDC – High Voltage Direct Current). Dat betekent dat aan beide eindpunten een transformatie van wisselstroom naar gelijkstroom en vice versa plaats moet vinden.

Financiering

Bij de financiering waren 22 banken en financiële organisaties betrokken, waaronder de global investeringsmaatschappij Meridiam (France), Allianz Capital Partners (Duitsland), Kansai Electric Power (Japan), UK Infrastructure Bank, European Investment Bank (EIB) en Japan Bank for International Cooperation (JBIC).

De koppeling van de E-netten van Duitsland en het VK is een van de grootste interconnectie-projecten op de wereld en het grootste infrastructuur project tussen de twee landen. De projectwerkzaamheden zullen nog in 2022 opgestart worden met het doel dat het project in 2028 operationeel is.  Bron: neuconnect-interconnector.com

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.