Jan de Nul’s Moonfish klaar met werkzaamheden bij Wijk aan Zee

| 24 oktober 2022

© TenneT / Jorrit ‘t Hoen

Jan de Nul heeft zowel de zeekabels van TenneT voor Hollandse Kust (noord), als bijna zes kilometer voor (west Alpha) in de bodem op strand en Noordzee gelegd bij Beverwijk/Wijk aan Zee. Daarmee zit de klus er hier voor hun robotvoertuig Moonfish op.

De rest van de twee kabels voor (west Alpha) worden voor het eind van het jaar vanuit Zuid-Korea naar Nederland gevaren en gelegd.

Deze week zijn ook de laatste twee van vier zeekabels (220kV) begraven door aannemer Jan de Nul. Deze kabels zijn bedoeld voor de aansluiting van het windpark Hollandse Kust (west Alpha). Per kabel ligt er nu bijna 6 kilometer lengte ‘afgedopt’ in de zeebodem. Zodra de rest van de kabels naar Nederland is gebracht worden de delen met een mofverbinding op zee gekoppeld. Daarna legt Jan de Nul Group de rest van de kabels tot aan het stopcontact op zee. Voor west Alpha komt dat stopcontact op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee te staan. Omdat de kabels niet hemelsbreed kunnen worden gelegd, worden deze kabels in totaal elk 70 kilometer lang.

Hollandse Kust (noord) verbinding

Voor Hollandse Kust (noord) staat het transformatorplatform inmiddels op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. De zeekabels voor ‘noord’ (elk 34 kilometer) liggen al klaar in de zeebodem. Achter de duinen bij Heemskerk/Wijk aan Zee worden de vier zeekabels gekoppeld aan de kabels die de stroom straks invoeden op het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk.

Eerder deze maand werd de topside succesvol op de jacket (onderstel) geplaatst. Naast het stopcontact op zee staat een jackup barge met een loopbrug naar het platform. Op het schip verblijft de komende maanden een team van zo’n 50 monteurs/installateurs. Zij lassen de topside aan de jacket en zorgen voor de rest van de installatie. Onlangs is ook de bouw van het windpark van CrossWind dat de stroom zal leveren van start gegaan. Bron: TenneT

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.