Middelburg wint EZK Energie Award – een windturbine die ook als oplaadpunt voor elektrische fietsen dient

| 24 mei 2024

Gemeente Middelburg heeft op 23 mei de EZK Energie Award voor gemeenten in ontvangst genomen. De award bestaat uit een windturbine die niet alleen energie opwekt, maar ook gebruikt kan worden als oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Flower Turbine die ook als oplaadpunt voor elektrische fietsen dient. Bron: RVO

Voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 kubieke m3 aardgas (equivalent) gebruiken, geldt de Informatieplicht Energiebesparing. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de EZK Energie Award beschikbaar voor organisaties die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare warmte. Rijksdienst voor Ondernemend organiseert de uitreiking van de award. Sinds 2019 kunnen ook gemeenten de award winnen.

Gemeente Middelburg winnaar

Middelburg was in 2022 met haar ondernemers het meest succesvol in het voldoen aan de informatieplicht over energiebesparing. Bijna alle bedrijven gaven inzicht in de maatregelen die zij namen om energie te besparen. De gemeente nam daarom op 23 mei een innovatieve windturbine die niet alleen groene energie opwekt, maar ook wordt gebruikt als oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Wethouder Jeroen Louws van de gemeente Middelburg opende de windturbine op 23 mei samen met Caroline Kollau, directeur Energiemarkt bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De windturbine is een inspirerend voorbeeld voor het verduurzamen van Nederland.

Fiets opladen aan het Veerse meer

De zogenaamde Flower Turbine komt op een bekende fietsroute langs het Veerse meer te staan. Met de kracht van 2×600 Watt kunnen fietsers onder andere hun fiets en mobiele telefoon opladen.

Energiecrisis zet aan tot actie

“Voor veel ondernemers zijn het moeilijke tijden: eerst de corona- en daarna de energiecrisis. In 2019/2020 was de energiebesparingsplicht voor de meeste ondernemers nog een ‘ver van mijn bed-show’. De energiecrisis bracht hier veel verandering in. Het volledig behalen van de informatieplicht energiebesparing met alle bedrijven en instellingen is dan ook een mooie prestatie” zegtJeroen Louws, Wethouder bij de gemeente Middelburg

Persoonlijk contact

Hoe bereikte Middelburg dat doel? “Persoonlijk contact is het sleutelwoord om bedrijven en instellingen te helpen verduurzamen. Door met elkaar in gesprek te gaan, maak je mensen niet alleen bewust van het energieverbruik, maar kom je ook snel tot inzicht welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen,” vertelt Marina Bührs-Simonse van de gemeente Middelburg.

Ondernemers krijgen hierdoor de ruimte om hun verhaal te doen en aan te geven waar zij tegenaan lopen. De gemeente heeft zo ook meer tijd om de gewijzigde wet- en regelgeving op het gebied van energiebesparing te bespreken. Bron: RVO

Tags: , , , , , , ,

Category: Kleine Windmolens, Windenergie

Reacties zijn gesloten.