Nederlandse nearshore windparken twijfelachtig

| 24 april 2014

Een landelijk ochtendblad meldt vanmorgen dat de VVD, PVDA en D66 zicht eerst willen inzetten voor grote windmolenparken verder op zee. Het kabinet daarentegen wil ze dichter bij het strand (binnen de zogenaamde 12-mijlszone). Maar zij krijgen veel weerstand van gemeentes die vrezen voor minder toeristen. Kamp (Economische Zaken) onderzoekt de voor- en nadelen. 

 

Een tussenrapport lekte al eerder via hetzelfde wakkere ochtendblad uit. Daaruit blijkt dat de turbines veel problemen kunnen opleveren, onder andere voor natuurgebieden, visserij en de veiligheid voor de scheepvaart. Het kabinet heeft vijf gebieden op het oog: de Maasvlakte, Noord-Holland, Zuid-Holland, Schouwen-Duiveland en Ameland.

Voor de VVD is het hardnekkige verzet van lokale bestuurders tegen windmolens vlak voor hun stranden reden om het vizier nu te richten op grote windmolenparken veel verder op zee. „De discussie over turbines dicht bij de kust is heel ingewikkeld, met een hoop nadelen”, stelt Kamerlid Litjens. „Daarom moeten we nu aan de slag met parken die verder op zee.

 

Te zijner tijd kunnen we dan kijken of er ook nog turbines binnen de 12-mijlszone nodig zijn.”groene rekenkamer

Lees volledige artikel

Bron: Groene Rekenkamer

 

Tags: , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Offshore windparken, Offshore Windparken, Overheid, Windenergie, Windmolens, Windturbines

Reacties zijn gesloten.