Nieuwe coalitie wil Europa als wereldleider in hernieuwbare waterstofproductie

| 24 november 2020

Gisteren lanceerden WindEurope en SolarPower Europe, met ondersteuning van Breakthrough Energy, de Renewable Hydrogen Coalition. De Coalitie ziet hernieuwbare waterstof als een essentieel element om de klimaatdoelen van Europa te behalen en ziet daarnaast een rol weggelegd voor Europa om wereldleider te worden in via elektrolyse geproduceerde hernieuwbare waterstof, gebaseerd op 100% hernieuwbare elektriciteit.

De lancering van de nieuwe coalitie valt samen met de eerste editie van de EU Hydrogen Week. De Coalitie werd aangekondigd samen met de Europese commissaris voor energie, Kadri Simson, onder wiens gezag de Europese Commissie in juli een EU-waterstofstrategie presenteerde, met als doel om tegen 2030 10 miljoen ton hernieuwbare waterstof te produceren.

In een verklaring tijdens het lanceringsevenement beschrijft de coalitie het belang van hernieuwbare waterstof voor het behalen van de doelstellingen van de Europese Green Deal en het bereiken van klimaatneutraliteit. Naast directe elektrificatie op basis van hernieuwbare energiebronnen zal hernieuwbare waterstof essentieel zijn om ervoor te zorgen dat Europa zijn economie volledig koolstofarm kan maken, ook in de luchtvaart, de scheepvaart en andere industriële sectoren.

De combinatie van hernieuwbare energiebronnen en elektrolyse zal helpen het Europese energiesysteem, dat grotendeels zal worden aangedreven door wind, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen, in evenwicht te brengen.

Het doel van de coalitie is om Europa in staat te stellen voort te bouwen op zijn bloeiende industrie voor hernieuwbare energie, een elektrolyserindustrie van wereldklasse te creëren en de bedrijfsmodellen en markten te ontwikkelen die hernieuwbare waterstof mainstream zullen maken.

De Renewable Hydrogen Coalition wil dit bereiken door:
1. Een stem geven aan de hernieuwbare waterstofindustrie in Europa.
2. Een hoogstaand en interdisciplinair netwerk opbouwen van innovators, investeerders, ondernemers en bedrijfsleiders uit de snelgroeiende gemeenschap van hernieuwbare waterstof, inclusief industriële
afnemers.
3.Het beleidsdebat informeren met concrete voorstellen voor opschaling en marktintroductie van hernieuwbare waterstof – traceerbaarheid, investeringen in infrastructuur, marktontwerp en prikkels.
De coalitie roept leiders ook op om hun inspanningen op het gebied van onderzoek en demonstratie te verdubbelen, terwijl ze investeringen opschalen om nieuwe technologieën sneller op de markt te brengen.
4. Activiteiten initiëren die Europa kunnen positioneren als wereldleider op het gebied van hernieuwbare waterstof.

De ambities van de Renewable Hydrogen Coalition worden ondersteund door een nieuwe whitepaper van Material Economics, een adviesbureau gespecialiseerd in schone energie-innovatie en energietransitie.

 

Tags: ,

Category: Groene energie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.