Realisatie Energielandgoed Wells Meer kan verder met tijdig herstelbesluit door gemeenteraad Bergen

| 24 december 2024

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan over beroepen die waren ingediend tegen het bestemmingsplan ‘Energielandgoed Wells Meer’. Het proces voor de realisatie van dit gecombineerde wind- en zonnepark-project kan door gaan maar de gemeente Bergen heeft wel huiswerk mee gekregen.

De gemeenteraad van Bergen heeft op 9 februari 2021 het bestemmingsplan vastgesteld. Het plan maakt de bouw van vier windturbines met een maximale tiphoogte van 250 meter, 180 hectare zonnevelden, een bedrijfsverzamelgebouw en een bezoekerscentrum mogelijk. Dit zogenoemde Energielandgoed moet bijdragen aan de ambitie van de gemeente Bergen om in 2030 energieonafhankelijk te zijn.

Kort hierna heeft het College van Burgemeester en Wethouders omgevingsvergunningen verleend voor de komst van de vier windturbines en het zonne-park. Daarnaast is door het dagelijks bestuur op 11 maart een watervergunning verleend voor diverse werkzaamheden in de Wellsmeerlossing en de Waterlossing op de Oever en het besluit leggerwijziging vastgesteld, ten behoeve van deze werkzaamheden. Na een beroep, heeft de gemeenteraad op 25 april 2022 heeft de raad het bestemmingsplan “Energielandgoed Wells Meer” gedeeltelijk gewijzigd en opnieuw vastgesteld. Daarnaast werden ook de omgevingsvergunning voor het windpark en het besluit van het dagelijks bestuur gedeeltelijk gewijzigd verleend.

Tegen een of meerdere van deze besluiten hebben personen een beroep ingediend. De uitspraak gaat ook over de watervergunning die het Waterschap Limburg voor het project heeft verleend. Twee watergangen moeten worden verlegd en twee stuwen worden aangelegd. Enkele omwonenden en bedrijven zijn het niet eens met dit plan en het verlenen van deze vergunningen en zijn hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij voeren tal van bezwaren aan tegen het project, zoals over de financiële uitvoerbaarheid en dat het aan draagvlak ontbreekt. Ook vrezen ze dat het windpark en de zonnevelden hun woon- en leefklimaat aantasten en de natuur in de omgeving.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de zaak op 23 februari 2024 op zitting behandeld. De Raad van State geeft in zijn uitspraak aan dat de realisatie van het Energielandgoed door kan gaan onder voorwaarde dat er binnen 20 weken door de gemeenteraad een herstelbesluit genomen wordt ten aanzien van: de vaststelling van de geluidsnorm ten behoeve van de geplande windturbines en een een landschappelijke inpassing voor één van de omwonenden.

In de omgevingsvergunning voor het windpark is namelijk dezelfde norm van ten hoogste 47 dB Lden en 41 dB Lnight opgenomen als in de windturbinebepalingen van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. Deze mogen niet meer gehanteerd worden tenzij deze is voorzien van een actuele, deugdelijke, op zichzelf staande en een op de aan de orde zijnde situatie toegesneden motivering. De Afdeling acht dit niet het geval.

Daarnaast heeft de gemeenteraad in het bestemmingsplan de belangen van een van de appellanten onvoldoende meegewogen. Het perceel van de appellant is midden in het energielandgoed gelegen. De omgeving zal aanmerkelijk veranderen door de komst van het Energielandgoed. Lees hier de gehele uitspraak. Bron: RvS / Energielandgoed

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.