‘Shell wil windpark bouwen met Eneco en Van Oord’

| 24 maart 2016
Bronnen hebben tegen de PZC-krant beweert dat een combinatie van Nederlandse bedrijven én Vestas samen windmolens gaat bouwen voor de Zeeuwse kust. Gas- en oliereus Shell, energiebedrijf Eneco, offshoregigant Van Oord en het Deense Vestas zijn volop in onderhandeling. Voor Shell betekent het een terugkeer op het groene toneel.
Shell voert gesprekken met twee Nederlandse partners: energiebedrijf Eneco en offshoregigant Van Oord, beiden gevestigd in Rotterdam. De gesprekken tussen de vier bedrijven zijn nog in volle gang  en geen van de partijen wil er commentaar op geven. Eneco laat weten ‘dat we met interesse kijken naar Borssele en dat als we meedoen dat in consortiumverband zal zijn’. Van Oord zegt niet op toekomstige projecten te willen in gaan. Shell onthoudt zich ook van commentaar.

De parken waar het consortium naar meedingt, liggen voor de Zeeuwse kust, buiten de zogeheten 12 mijls-zone. Ze zijn samen 700 MegaWatt groot, wat betekent dat er 150 tot 200 windmolens komen te staan.

De parken maken deel uit van het plan welke in 2013 is vastgelegd in het energieakkoord. In 2023 moet er 3500 Megawatt extra zijn gebouwd. Daarvoor wordt een subsidiebedrag uitgetrokken dat waarschijnlijk de 10 miljard euro overstijgt.

Voor de plannen waar Shell en co nu op azen, is dus een bedrag in de orde van grootte van twee miljard euro subsidie begroot. Het exacte bedrag hangt onder meer af van de ontwikkeling van de stroomprijs. Ook is de vraag hoe scherp de bedrijven die meedoen aan de tender inschrijven.

Lees meer

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.