Siemens Gamesa introduceert duurzamere torens in Thor Offshore Windpark

| 24 april 2023
Siemens Gamesa kondigde vrijdag de GreenerTower aan. Deze windturbinetoren van duurzamer staal moet zorgen voor een CO2-reductie van minstens 63% in de stalen torenplaten in vergelijking met conventioneel staal.

© Siemens Gamesa

Vandaag de dag is de torenproductie goed voor meer dan een derde van alle aan windturbines gerelateerde CO2-uitstoot. Torens bestaan voor ongeveer 80% uit stalen platen. Voor elke ton staal wordt tijdens het productieproces gemiddeld 1,91 ton CO2 uitgestoten. Door een ambitieuze drempel van 0,7 ton CO2-equivalent emissies per ton staal vast te stellen, vermindert Siemens Gamesa de voetafdruk van het grootste onderdeel in termen van CO2-equivalent emissies aanzienlijk.

Als alle torens die het bedrijf in een jaar installeert, zouden worden vervangen door GreenerTowers, zou dat hetzelfde zijn als meer dan 466.000 auto’s een jaar lang van de Europese wegen halen.

“Windenergie is een van de hoekstenen van de groene energietransitie. Met meer dan 600 GW aan nieuwe capaciteit die in de komende vijf jaar wereldwijd zal worden geïnstalleerd, is het belangrijk dat de windindustrie haar koolstofvoetafdruk verkleint. Ons project om emissies aan te pakken met groener staal is zo’n oplossing. Met de lancering van de GreenerTower leidt Siemens Gamesa de inspanningen om de circulariteit van windenergie en netto-nul-uitstoot verder te bevorderen,” zegt Maximilian Schnippering, hoofd Duurzaamheid bij Siemens Gamesa.

Eerste opdracht al binnen: Thor offshore windpark

Deze nieuwe toren met CO2-reductie zal beschikbaar zijn als optie voor zowel onshore als offshore windturbines voor projecten die vanaf 2024 worden geïnstalleerd.

De GreenerTower heeft zijn eerste order al binnen. RWE en Siemens Gamesa zijn overeengekomen 36 GreenerTowers in te zetten bij het 1.000 MW Thor offshore windenergieproject in Denemarken. In totaal zullen vanaf 2026 72 SG 14-236 DD offshore-windturbines worden geïnstalleerd. Sven Utermöhlen, CEO RWE Offshore Wind: “Offshore Wind heeft al een van de laagste levenscyclus koolstofvoetafdrukken van de energieopwekkingstechnologieën. Bij RWE zetten we ons volledig in voor circulariteit en netto-nul-emissies. We testen al ’s werelds eerste recycleerbare windturbinebladen van Siemens Gamesa in reële omstandigheden. Door de GreenerTower te testen in ons Thor offshore windpark, neemt RWE nu opnieuw het voortouw door te helpen de koolstofvoetafdruk van windturbines aanzienlijk te verminderen.”

Productieproces

Het Duitse staalproductiebedrijf Salzgitter AG, met zijn zware plaatwalserij Ilsenburger Grobblech GmbH, is de eerste leverancier die is gekwalificeerd, iets wat ook is versterkt door certificering door derden. Het proces om groener staal te produceren omvat een groter gebruik van schroot, minder energie-intensieve staalproductieprocessen en een groter gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Als een van de maatregelen om de staalproductie koolstofvrij te maken, zal de vlamboogoven bijvoorbeeld worden gevoed met groene stroom uit offshore windprojecten.  Bron: Siemens Gamesa

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.