Texel Energie wil vier windturbines

| 24 juni 2009
bron: Texel Plaza

Op Texel staan vier windturbines van NUON die na een ernstig incident sinds februari 2008 stil staan te staan en niet meer in gebruik komen. De molen bij het NIOZ is al lang verdwenen. Texel heeft nu nog 1 draaiende windturbine.

Het Texelse energiebedrijf Texel Energie wil nu vier nieuwe turbines die volgens de directeur alle eilanders en de recreatiesector volledig van stroom kunnen voorzien (33% van het totale eilandverbruik van 76 miljoen kWh). “Dus je hebt het wel ergens over””, zegt de directeur. Op de ledenvergadering stemde 73% voor het plan.

Zo stond het op Texel Plaza:

Het plan werd maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering gepresenteerd door directeur Brendan de Graaf. “Wij krijgen regelmatig de vraag waarom TexelEnergie niets met windenergie doet. We hebben de mogelijkheden bekeken.” Een overgrote meerderheid stemde in met het voorstel om de procedures voor het plaatsen van windmolens op te starten. De volgende stap in het proces is het zoeken naar geschikte locaties. Het plan voorziet in de plaatsing van vier molens van twee megawatt. Het plaatsen van grote windmolens op Texel was eerder aanleiding voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. Het plan zal dan ook niet door iedereen met open armen ontvangen worden. “Maar er is wel draagvlak, dat bleek maandagavond.”
TexelEnergie is eigendom van Texelaren en daardoor zie je nu toch een wat andere tendens en andere reacties.”

17 augustus 2009 B en W van Texel willen in een nieuw bestemmingsplan buitengebied vastleggen dat windturbines op bepaalde plaatsen tot een ashoogte van 150 meter zijn toegestaan. Een meerderheid in de raad is daar echter nog op tegen.

Texel Plaza

Category: Bedrijven, Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.