TotalEnergies neemt 50% belang in Rönesans Enerji om gezamenlijk hernieuwbare projecten te ontwikkelen in Turkije

| 24 juli 2023

Energiebedrijf TotalEnergies heeft een overeenkomst ondertekend met het internationale aannemersbedrijf Rönesans Holding om een belang van 50% te verwerven in Rönesans Enerji en gezamenlijk, via deze joint venture, hernieuwbare projecten te ontwikkelen in Turkije.

Rönesans Enerji, de in 2007 door Rönesans Holding opgerichte energietak, exploiteert momenteel een portefeuille van 166 MW waterkrachtactiva. Het bedrijf heeft ook een pijplijn van meer dan 700 MW aan activa voor windenergie, fotovoltaïsche energie en batterijopslag.

Door gebruik te maken van de knowhow van TotalEnergies op het gebied van de ontwikkeling van wind- en zonne-energie op land en de handel in elektriciteit, en van Rönesans diepgaande kennis van de lokale elektriciteitsmarkt, heeft Rönesans Enerji de ambitie om tegen 2028 2GW aan hernieuwbare energie te produceren.

De productie die door deze locaties wordt gegenereerd zal op de markt worden gebracht, met name door deze direct op de elektriciteitsmarkt te verkopen of door stroomafnameovereenkomsten (PPA’s) aan te gaan met eindafnemers. Deze projecten, die kostenconcurrerend zijn gezien de kwaliteit van het hernieuwbare potentieel in Turkije, zijn in lijn met de strategie van de onderneming om een geïntegreerde speler te worden op de elektriciteitsmarkten, waarbij geprofiteerd wordt van de prijsvolatiliteit, en zullen bijdragen aan het doel om TotalEnergies Integrated Power Business Unit winstgevend te ontwikkelen.

De transactie is onderworpen aan wettelijke en administratieve goedkeuringen.

TotalEnergies en hernieuwbare elektriciteit

TotalEnergies heeft de ambitie om tegen 2050 tot net nul te komen. Eind maart 2023 bedroeg de bruto geïnstalleerde capaciteit voor de productie van hernieuwbare elektriciteit van TotalEnergies 18 GW. TotalEnergies wil deze activiteit blijven uitbreiden om tegen 2025 35 GW bruto productiecapaciteit uit hernieuwbare bronnen en opslag te bereiken, en vervolgens 100 GW tegen 2030, met als doel tot de top 5 van de wereld te behoren voor elektriciteitsproductie uit wind- en zonne-energie.

Rönesans Holding, met hoofdkantoor in Ankara, is al 30 jaar actief als hoofdaannemer en investeerder in de bouw, vastgoedontwikkeling, energie, gezondheidszorg en industriële faciliteiten. Het bedrijf heeft opereert in 30 landen in Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Afrika, waaronder door de overname in 2015 van Ballast Nedam in Nederland en de overname van Heitkamp in Duitsland in 2014. Bron: TotalEnergies

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.