TouchWind wint subsidie in Zuid-Hollandse innovatieprogramma Energie & Klimaat

| 24 juni 2022

Bron: TouchWind

TouchWind, ontwikkelaar van een een kantelbare drijvende windturbineconcept met rotor uit één stuk, en Coastruction, producent van 3D geprinte riffen, vormen samen een van de zes projectconsortia die afgelopen week een voucher hebben bemachtigd in de derde ronde van het Zuid-Hollandse innovatieprogramma Energie & Klimaat.

In totaal dienden 26 projectconsortia een voorstel in. Aan de zes uitgekozen projecten is in totaal € 400.000,- toegekend. De projecten dragen bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, grootschalige opwek en opslag van energie, elektrificatie van de industrie en het gebruik van circulaire grondstoffen in de industrie. Met subsidies met een waarde tot € 100.000,- en begeleiding vanuit het programma gaan zij de komende maanden aan de slag om hun innovatie op het gebied van verduurzaming in de praktijk te toetsen.

Thema grootschalige opwek en opslag van energie

De meeste vouchers werden deze keer toegekend aan het thema opwek en opslag van energie. TouchWind en Coastruction vormen samen een clusterproject waarin twee innovaties – een nieuwe drijvende windturbine en ecologische ankers – samen getest worden bij Fieldlab Green Economy Westvoorne. Twee andere projecten binnen dit thema zijn Exergy Storage dat een prototype van een nieuwe duurzame goedkope batterij op basis van zout zal gaan testen op The Green Village en het project ENERGY TOKEN waarbij een zonnepark met chips en sensoren aan de blockchain wordt verbonden.

Bij het thema verduurzaming van de gebouwde omgeving gaat 1 juli Fairm van start. Zij zullen circulair bouwmateriaal voor platte daken testen bij fieldlab The Green Village. Bij het thema elektrificatie van de industrie is gekozen voor VSPARTICLE. Zij hebben een baanbrekend nieuw productieproces ontwikkeld voor elektrokatyltische membranen en willen dit proces optimaliseren. Beide bedrijven ontvingen eerder al een voucher vanuit het innovatieprogramma. Op het thema circulaire industrie is gekozen voor een project van DOPS Recycling Technologies dat met een nieuwe industriële afvalscheidingstechnologie komt.

Marco van Steekelenburg, Team Energietransitie Provincie Zuid-Holland: “Iedere tranche beoordelen we alle aanvragen eerlijk. Er is geen achterdeur. Consortia moeten opnieuw indienen en aan alle criteria voldoen. We hebben al vaker gezien dat bedrijven opvolgend gebruikmaken van verschillende regelingen om hun innovatie dichter bij de markt te brengen. In dit programma onderscheiden we een haalbaarheidstudie, ‘fieldlab testing’ en een ‘real life’-test. Die onderzoeken volgen elkaar logisch op. Het zegt iets over het programma dat bedrijven opnieuw de moeite doen een aanvraag in te dienen om ondersteuning aan te vragen bij een vervolgstap of een verbreding.”

Innovatieprogramma Energie & Klimaat

De provincie Zuid-Holland, MRDH, TNO en InnovationQuarter werken in het innovatieprogramma Energie & Klimaat samen aan die doelstelling door belangrijke thema’s voor de regio te benoemen. Als onderdeel van het programma wordt meerdere malen per jaar een voucherregeling geopend.

In totaal heeft de provincie Zuid-Holland € 1,25 miljoen beschikbaar gesteld voor de derde ronde van het innovatieprogramma Energie & Klimaat. Om de projecten de begeleiding te geven die ze verdienen en om aanvragers meerdere kansen te geven om in te dienen, is ervoor gekozen om gedurende het jaar meerdere voucheropenstellingen te doen en minder vouchers per keer uit te keren. Na de zomer wordt het vervolg van het programma bekendgemaakt. Bron: InnovationQuarter

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.