VK: Sofia offshore windpark kiest voor nieuwe Siemens Gamesa 14 MW windturbine

| 24 juni 2020

© Siemens Gamesa

Het energiebedrijf innogy SE heeft bij Siemens Gamesa een voorlopige order geplaatst voor 100 offshore windturbines van het kort geleden gelanceerde type SG 14-222 DD voor het geplande offshore windpark Sofia op de Dogger Bank in de Britse Noordzee.

Sofia offshore windpark, met een totaal vermogen van 1,4 GW, ligt op ca. 195 km van de Engelse noord-oostkust. De SG 14-222 DD windturbine is met 14 MW het vlaggenschip van Siemens Gamesa. De Direct Drive turbine heeft een  222 m rotordiameter en een rotoroppervlakte van 39.000 m2. Dit is vergelijkbaar met de oppervlakte van 5,5 standaard voetbalvelden. Siemens Gamesa verwacht begin 2024 met de installatie van de turbines te beginnen. Dit is nog in afwachting van de definitieve investeringsbeslissing voor het windpark.

Innogy SE en Siemens Gamesa hebben al vaker met elkaar zaken gedaan. Al in 2013 werd het eerste offshore windpark, Greater Gabbard (UK, 504 MW), uitgerust met Siemens windturbines (toen waren Siemens en Gamesa nog niet gefuseerd). Kort geleden werd door Innogy SE een definitieve order bij Siemens Gamesa geplaatst voor de windturbines van het 342 MW offshore windpark Kaskasi. De lokatie is 36 km ten noorden van het eiland Helgoland in de Duitse Noordzee.

Siemens Gamesa heeft met deze voorlopige order al een orderbestand van 4,3 GW voor de nieuwe SG14-222 DD. Eind mei j.l. werden al voorlopige orders ontvangen van 0,3 GW uit Taiwan (windpark Hai Long 2) en van 2,6 GW uit de VS (windpark Coastal Virginia Offshore Wind). De nieuwe offshore wind turbine zal 2024 commercieel beschikbaar zijn. Net op tijd voor het implementatieplan van het windpark Sofia.

Tags: , , , , , ,

Category: Windmolens

Reacties zijn gesloten.