Windpark Greenport Venlo bereikt financial close

| 24 april 2021

Windpark Greenport Venlo bereikt financial closeGreenchoice, Windunie en ABN Amro Energy Transition Fund hebben samen met ING en haar Groenbank financial close bereikt voor Windpark Greenport Venlo. Daarnaast zijn ook de belangrijkste aannemers bekend gemaakt. De bouw van het windpark start deze zomer.

Greenchoice, Windunie en ABN Amro Energy Transition zijn de initiatiefnemers van Windpark Greenport Venlo dat langs het spoor tussen Venlo en Horst-Sevenum komt te liggen op het bedrijventerrein Greenport Venlo. Er komen in totaal 8 windturbines, waarvan 5 ten noorden van de A67 en 3 in de oksel van de A67 en de A73. Het plan kreeg in december 2019 groen licht.

Twee type turbines

Voor de levering van de windturbines is gekozen voor Nordex. De Duitse fabrikant levert twee typen windturbines. De turbines die bestemd zijn om ten noorden van de A67 geïnstalleerd te worden zijn van het type N133/4.8 turbines van de Delta4000 serie. Deze hebben een vermogen van 4,8 MW, een ashoogte van 134 meter en een tiphoogte van 201 meter. Tussen de A67 en de A73 komen drie turbines van het type N117/3675 met een vermogen van 3,6 MW, een ashoogte van 134 en een tiphoogte van 194 meter. De bouw van de turbines start begin 2022. Voor het einde van dat jaar zullen deze in bedrijf gesteld zijn en samen jaarlijks een hoeveelheid elektriciteit opwekken dat vergelijkbaar is met het stroomverbruik van ongeveer 30.000 huishoudens. Nordex heeft ook een servicecontract gegund gekregen met een looptijd van 25 jaar. Greenchoice wil deze stroom zoveel mogelijk lokaal laten gebruiken en zet ook actief in op lokale participatie.

Civiele werken

VolkerWind is gecontracteerd voor de uitvoering van de civiele werken. Het aannemersbedrijf heeft al enkele voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd en zal ook de rest van de civiele werken verzorgen, zoals het aanleggen van turbinefundaties en kraanopstel-plaatsen. De start van deze grotere werken is voorzien in de zomer van 2021.

Ten behoeve van voldoende radardekking zullen vooralsnog funderingen worden aangelegd voor acht turbines. Er is nog maximaal één jaar gelegenheid om een negende turbine in de bouwwerkzaamheden te passen, wanneer daarvoor alsnog goedkeuring van de Minister is verkregen.

Leefbaarheidsfonds en financiële participatie

Windpark Greenport Venlo werkt samen met de energiecoöperatie Samenstroom aan de participatie in het Windpark van inwoners van Venlo en andere gemeenten in Limburg-Noord. Via een leefbaarheidsfonds komt ongeveer een half miljoen euro beschikbaar voor de direct omliggende dorpen en woonwijken.

Via het lidmaatschap van Samenstroom kunnen mensen ook financieel participeren in de opbrengsten van het windpark. Daarbij wordt zo veel mogelijk voorrang gegeven aan mensen in de omgeving van het Windpark en aan mensen met een kleinere beurs. Bron: Windunie

update 28-4-2021

Tags: , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.