21 boeren bouwen windpark Roosendaalsche Vliet

| 25 november 2015

In februari 2016 is het 14 jaar geleden dat een groep van 21 agrariërs starten met de plannen voor het bouwen van een windpark. Nu is de bouw van het windpark Roosendaalsche Vliet in de gemeente Roosendaal in volle gang. Het project sluit aan bij een convenant van de provincie Noord-Brabant en 6 gemeenten (o.a. Roosendaal) om samen te werken en windenergie te stimuleren. De drie windturbines Vestas V90 – 105 m met een rotordiameter van 90 m gaan circa 17.5 miljoen kWh stroom per jaar produceren. Dat is genoeg voor 5.000 huishoudens.

Roosendaalers kunnen hiervan ook gebruik maken. In totaal is er dan plek voor één op de zeven huishoudens in de gemeente. Windenergie valt onder ‘groene energie’. Het Rijk geeft subsidie om marktpartijen te motiveren om te investeren in windmolens. Via de ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ wordt de productie van duurzame stroom ondersteund.

Windturbinefabrikant Vestas bouwt het Roosendaalse windpark en vindt het een uniek initiatief. “Normaal werken we vooral voor grote energiebedrijven met grotere parken. We zien niet vaak dat boeren met elkaar voor een windpark kiezen”, geeft site manager Kim Franquet van Vestas aan. Het bedrijf is momenteel druk aan het bouwen. In april zijn toegangswegen, kabels en funderingen aangelegd. Binnenkort plaatst Vestas de gondel en de wieken bovenop de masten.

Roosendal1

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.