Aanbesteding voor bouw eerste windpark in Belgische Prinses Elisabeth-zone gelanceerd
De Belgische Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft vandaag de lancering aangekondigd van de aanbesteding voor de bouw van het eerste windpark van 700 MW in de Prinses Elisabeth-zone, gelegen in de Belgische Noordzee.
Deze lancering markeert het begin van een internationale competitie. Kandidaat-ontwikkelaars krijgen negen maanden de tijd om hun offertes in te dienen. De selectie van de winnaar zal voornamelijk gebaseerd zijn op prijscompetitiviteit, maar zal ook rekening houden met innovatieve criteria zoals burgerparticipatie en duurzaamheid. De ingebruikname van dit eerste windpark is gepland voor eind 2028.
Dit project past binnen de ambitie van België om haar offshore windcapaciteit tegen 2030 te verdrievoudigen tot 5,8 GW, in lijn met de afspraken die zijn aangegaan tijdens de COP28. In de Prinses Elisabeth-zone, met een oppervlakte van 285 km², zullen ook twee andere windparken worden aanbesteed, elk met een capaciteit van 1.400 MW. Elia, de Belgische transmissienetbeheerder, voorziet een uitbreiding van het Modular Offshore Grid om de toekomstige windparken te verbinden met het elektriciteitsnetwerk.
“Dit iconische project toont ons engagement om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de energiezekerheid van België te versterken. Hiermee versterken we als land controle over onze energie en worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Door burgerparticipatie en duurzaamheid als essentiële criteria te verankeren, legt de Prinses Elisabeth-zone de basis voor een energietoekomst die resoluut op burgers gericht is.” – Tinne Van der Straeten – Minister van Energie
Met een totale geplande capaciteit van 5,8 GW tegen 2030 zullen de windparken in de Belgische Noordzee groene en betaalbare elektriciteit leveren. Dat is te vergelijken met de energiebehoeften van alle Belgische huishoudens.
De nieuwe windparken zullen worden ondersteund door een contract for difference (CfD), dat financiële stabiliteit biedt gedurende 20 jaar. Dit systeem compenseert ontwikkelaars wanneer de elektriciteitsprijzen onder een bepaalde drempel zakken en voorkomt overwinsten wanneer de prijzen stijgen. Op 13 september keurde de Europese Commissie dit mechanisme goed als onderdeel van een door België ingediend dossier voor staatssteun. Bron: Tinnevanderstraeten.be
Category: Wereldwijd