Eneco in handen van Japans consortium

| 25 november 2019

Na een lange periode is het nu duidelijk wie Eneco gaat overnemen. Nadat alle ogen gericht waren op Rabobank en Shell is de uiteindelijke winnaar een consortium van het Japanse Mitsubishi Corporation (80%) en het Japanse energiebedrijf Chubu Electric Power Co. (20%).  Eneco en de aandeelhouderscommissie, bestaande uit de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Molenlanden, Heemstede en Achtkarspelen, hebben een akkoord bereikt over een bod ter waarde van EUR 4.1 miljard.

Volgens Eneco leverde het bod van het consortium de beste voorwaarden, waaronder prijs en transactiezekerheid, en een garantie op de voortzetting en versterking van Eneco’s duurzaamheidsstrategie.

Ruud Sondag, CEO van Eneco: “Met het consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu hebben wij aandeelhouders gevonden die honderd procent achter de strategie van Eneco staan. Onze jarenlange partner Mitsubishi Corporation wordt nu onze grootste aandeelhouder. En, net zo belangrijk: Eneco blijft intact als geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf. Wij krijgen daarnaast ook volop kansen voor uitbreiding in Europa en daarbuiten. Ik ben er trots op dat wij in gezamenlijkheid en unanimiteit van de aandeelhouderscommissie, raad van commissarissen en raad van bestuur tot deze positieve uitkomst zijn gekomen. Minstens zo belangrijk is dat de centrale ondernemingsraad ook positief gestemd is over Mitsubishi Corporation en Chubu als toekomstige aandeelhouders en onvoorwaardelijk positief heeft geadviseerd over de voorgenomen transactie. We kijken er naar uit samen met onze klanten, medewerkers, partners, overheden, en nieuwe aandeelhouders verder te blijven werken aan de energietransitie en een duurzame toekomst.”

Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi Corporation: “Wij zijn onder de indruk van de prestaties van Eneco en haar marktpositie en willen daar graag aan verder bouwen. Eneco en wij hebben sinds 2012 succesvol samengewerkt in een lange termijn strategisch samenwerkingsverband, met een bewezen track record van succesvolle samenwerkingen in verschillende hernieuwbare energieprojecten als resultaat. We onderschrijven de lange termijn visie van “Duurzame energie van iedereen”, hebben een goede culturele fit en geloven er sterk in dat Eneco goed is gepositioneerd om een leidende rol in de energietransitie te blijven vervullen. Eneco sluit perfect aan bij onze huidige energieactiviteiten en biedt ons een platform om verder te groeien in de Europese markt waarin wij koploper willen zijn in de energietransitie. We geloven sterk dat we de beste partner voor alle stakeholders van Eneco zijn en kijken er naar uit om een duurzame strategie samen verder te ontwikkelen.”

Zelfstandig opererend energiebedrijf
Enecogaat onder de nieuwe eigenaren door als een geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf waarbij de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit, de merken en de werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden ongewijzigd blijven. Ook blijft het hoofdkantoor van Eneco gevestigd in Rotterdam. Er wordt een nieuwe entiteit opgericht waarbij het Consortium de aandeelhouders zijn, onder leiding van de huidige raad van bestuur, aangevuld met Hans Peters, Chief Customer Officer (CCO) van Eneco, en een vertegenwoordiger van Mitsubishi Corporation (nog nader bekend te maken).

Toegang tot nieuwe offshore windmarkten
Met de overname wordt Eneco het Europese centrum van alle energie-gerelateerde activiteiten van Mitsubishi Corporation. Eneco krijgt hierdoor toegang tot nieuwe offshore windmarkten in Japan en de VS. Mitsubishi Corporation wil een deel van haar offshore windactiviteiten (meer dan 400 megawatt) onderbrengen bij Eneco.

Eneco meldt dat de verkoop definitief doorgaat als aandeelhouders die gezamenlijk ten minste 75% van het aandelenkapitaal vertegenwoordigen tot verkoop besluiten. De aandeelhouders ontvangen een uitgebreid toelichtingsdocument van de aandeelhouderscommissie waarna zij 40 werkdagen hebben om een definitief besluit te nemen over de verkoop van hun aandelen. Bij het uitblijven van 75% wordt een verlenging van 20 werkdagen gegeven. De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van de relevante autoriteiten, waaronder de minister van Economische Zaken en Klimaat. Het consortium zal de voorgenomen transactie volledig uit eigen middelen financieren.

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.