Europa installeert 4,9 GW aan wind in eerste helft 2019

| 25 juli 2019

Er is in de eerste helft van 2019 4,9 GW aan nieuw windenergievermogen op land en zee geïnstalleerd in Europa. Dit maakte WindEurope, de Europese windorganisatie vandaag bekend. Dit is iets meer dan in dezelfde periode van vorig jaar (4,5 GW).

Van het totaal werd 2,9 GW op land geïnstalleerd. Dit is een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen er nog 3,3 GW aan vermogen toegevoegd werd. Frankrijk installeerde het grootse vermogen, namelijk 523 GW. Met name Duitsland liet een slechte eerste helft van het jaar zien. De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar zijn voor het land beter maar naar verwachting zal heel 2019 een slechter jaar zijn ten opzichte van voorafgaande jaren. Volgens Pierre Tardieu, Chief Policy Officer bij WindEurope, staat er 11 GW aan wind op land vast in het vergunningtraject. Daarnaast verwijst hij ook naar een moeizame overgang naar een veilingsysteem. Nederland voegde 83 MW aan vermogen op land toe.

De tweede helft van 2019 zal waarschijnlijk een groei zien in onshore installaties. Vooral de Scandinavische landen vertonen in de zomermaanden meer bouwactiviteiten. Naast landen als Zweden en Noorwegen zal Spanje ook meer volume gaan toevoegen in de tweede helft van het jaar.

Wind op zee laat daarentegen een groei in geïnstalleerd vermogen zien in de eerste helft. In totaal werd er 1,9 GW aan vermogen geïnstalleerd. Dit is een groei van 0,8 GW ten opzichte van de eerste helft van 2018. Met 931 MW voegde het VK het meeste vermogen toe. Denemarken volgde met 374 MW, België met 370 MW en Duitsland met 252 MW.

Investering
Er werd in de eerste helft van 2018 voor € 8,8 miljard geïnvesteerd in de toekomstige bouw van windparken. Het gaat hier om een vermogen van 5,9 GW dat in de komende 2 tot 3 jaar gebouwd en aangesloten zal worden. Hiervan werd € 6,4 miljard aan wind op land en € 2,4 miljard aan wind op zee besteed. De meeste investeringen werden gedaan in Nederland en Frankrijk.

De EU heeft een duurzame energietarget van 32% in 2030. Er zal volgens WindEurope meer vermogen geïnstalleerd moeten worden om dit target te behalen. Afbeelding: WindEurope

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.