Exploitanten windparken trekken geld uit voor omwonenden

| 25 augustus 2014

Exploitanten van windparken gaan 3.000 euro per windturbine jaarlijks uitgeven voor faciliteiten voor omwonenden. Een zogenaamd ‘omgevingsfonds’ voor de lokale gemeenschap. Bijvoorbeeld een speeltuin of natuurpark. Ook worden bewoners eerder in het bouwproces betrokken en wordt er gekeken naar manieren om omwonenden te laten meedelen in de winst (aandelen of goedkope stroom).

De koepel van windenergie-exploitanten NWEA heeft deze plannen staan in de nieuwe gedragscode. Windmolens moeten van iedereen worden’, aldus Ton Hirdes. Met de code wordt meer draagvlak gecreëerd voor windenergie. Dat is althans de bedoeling.

Het kabinet wil dat de exploitanten van windturbines uniforme regels opstellen voor windparken, omdat de bouw geregeld op verzet stuit bij omwonenden. De komende jaren moet er drie keer zo veel energie door windmolens worden opgewekt om aan de afspraken in het Energieakkoord te voldoen.

De gedragscode is opgesteld na overleg met natuur- en milieuorganisaties en de NLVOW, de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines. Maar de laatste organisatie zal de afspraken niet ondertekenen.

meeden

Lees meer informatie

Bron: NOS

Tags: , , , ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Overheid, Windenergie, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.